Diety odchudzające

Jak uniknąć dodatkowych kilogramów zimą?

22.11.2012

W jaki sposób można uniknąć dodatkowych kilogramów zimą? Należy zwrócić uwagę na to co jemy oraz, mimo wszystko, nie ograniczać aktywności ruchowej.

Nie jedz zimnego jedzenia

Zimne potrawy wychładzają organizm, który chce się rozgrzać. W tym celu sięga do zapasów tkanki tłuszczowej, której spalanie uwalnia ciepło. Wydawałoby się, że zimne posiłki ułatwiają spalanie tłuszczu. Latem ten mechanizm działa niezawodnie. Natomiast organizm zmuszony zimą do naruszenia swoich rezerw energetycznych (czyli tłuszczyku) poczuje się zagrożony i na wszelki wypadek zacznie odkładać ich jeszcze więcej. Ty będziesz się czuła ciągle głodna i trudno będzie Ci się oprzeć batonikom, wafelkom czy czekoladkom.

Jedz więc gorące zupy (np. czerwoną zupę z cukinią i indykiem, zupę meksykańską), które nasycą, rozgrzeją, zapewnią wartościowe składniki odżywcze, a przy tym nie zaszkodzą Twojej figurze.

Nie podjadaj w czasie oglądania telewizji

Zimą za oknem szybko robi się ciemno, a to sprzyja długiemu zaleganiu przed telewizorem. Niestety, bardzo często oglądając nasz ulubiony program sięgamy po różne zapychacze. Co więcej, wpatrzeni w ekran pochłaniamy ich ogromne ilości.

Jeżeli naprawdę nie możesz pozbyć się nawyku jedzenia przed telewizorem, przygotuj sobie zdrowe przekąski. Niech na Twoim talerzu znajdą się jabłka, marchewki czy gruszki.

Nie daj się zimowej depresji

Brak słońca i ruchu oraz niskie temperatury mogą znacząco wpływać na pogorszenie nastroju. Jednym ze skutków takiej sezonowej depresji jest zwiększony apetyt na produkty bogate w cukry. W Twojej diecie nie może zabraknąć kwasów omega-3, które łagodzą depresję i poprawiają humor. Znajdziesz je w tłustych rybach, siemieniu lnianym i orzechach włoskich.

Ogranicz alkohol

Zimą lubimy wypić grzane piwo lub wino. Jeżeli zdarza Ci się to 2 razy w miesiącu, to nie jest źle. Gorzej jeżeli grzaniec ma Cię rozgrzać kilka razy w tygodniu. Pamiętaj, alkohol to puste kalorie. Co gorsza, wiele osób po wypiciu alkoholu czuje zwiększony apetyt. Sięgają wówczas nie po sałatkę, ale po słone orzeszki czy chipsy.

Zwróć uwagę na ilość alkoholu, którą wypijasz.

Zapobiegaj przeziębieniom

Wiadomo, kiedy jesteśmy przeziębieni mniej się ruszamy, a to sprzyja odkładaniu dodatkowych kilogramów. Jeżeli chcesz ograniczyć prawdopodobieństwo przeziębienia, na Twoim talerzu powinny się znaleźć produkty bogate w żelazo (mięso drobiowe, pestki dyni, buraczki), selen (orzechy brazylijskie), witaminę A (marchewka, dynia, wątróbka drobiowa), witaminę C (natka pietruszki, owoce cytrusowe) oraz probiotyki (jogurty, kiszone ogórki, kiszona kapusta).

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

 

lista aktualności