wyszukiwarka tagów

Tag: zasady zdrowego żywienia
Znaleziono 67 pasujących wyników.
Wyniki zostały podzielone na kategorie.
Wybierz wiersz z nazwą interesującej Cię kategorii, aby zobaczyć wyniki wyszukiwania. Ponowne kliknięcie w ten wiersz anuluje przeglądanie wyników.
  • Pamiętaj, żeby twoja dieta była urozmaicona, a talerz mienił się różnymi kolorami. Warzywa i owoce powinny stanowić około ½ wszystkich produktów spożywczych jedzonych w ciągu dnia. ...
    W 2016 roku pojawiła się w Polsce nowa wersja Piramidy* Zdrowego Żywienia (artykuł na jej temat znajdziecie tutaj).  Przedstawia ona ogólne zalecenia odnośnie żywienia i ruchu dla ...
    Śniadanie to bardzo ważny posiłek. Dostarcza nam energii, żebyśmy łatwo mogli rozpocząć dzień, stabilizuje nasz poziom glukozy w organizmie, pomaga kontrolować apetyt, a co za tym idzie ...
    Czy dla naszego organizmu ma znaczenie jaką wodę pijemy? Znajomi instalują na swoich kranach różne filtry albo piją wodę ze spacjalnych filtrujących dzbanków i przekonują mnie, że taka ...
    Wygląd  i stan naszych zębów zależą nie tylko od częstotliwości wizyt w gabinecie dentystycznym oraz od rodzaju pasty i szczoteczki do zębów, ale również od naszej diety. Praca u ...
    Jakie są oznaki niedoboru magnezu? Kiedy wydaje nam sie, że występują u nas objawy świadczące o niedoborach jak najpewniej je zdiagnozować? W końcu, jak przeciwdziałać tymże niedoborom? ...
    Glutaminian sodu (E621, MSG, sól sodowa kwasu glutaminowego) – budzący wiele wątpliwości i cieszący się bardzo złą sławą dodatek do żywności. Czy faktycznie jest taki szkodliwy, za ...
    Wraz z wiekiem w organizmie człowieka zachodzą zmiany, które mogą prowadzić nie tylko do niedożywienia albo otyłości i problemów zdrowotnych z nimi związanych, ale również do szeregu ...
    Wiadomo, że pić trzeba, najlepiej wodę. Jednak niektórzy nie wiedzą, że pijąc odpowiednią wodę, można nie tylko nawodnić organizm, ale również dostarczyć mu składników ...
    Okazuje się, że osoby otyłe mogą być niedożywione. Nieprawdopodobne? A jednak możliwe. Niestety, fakt, że jedzą dużo i dostarczają swojemu organizmowi nadprogramową liczbę kalorii, ...
    Coraz częściej słyszy się o dużej roli mikroflory jelitowej w powstawaniu różnego rodzaju chorób, alergii, zespołu jelita nadwrażliwego, czy nawet otyłości. O co w tym chodzi? Co to ...
    Azotany cieszą się bardzo złą sławą. Nie jest to słuszna opinia, a raczej kolejny mit dietetyczny spowodowany powierzchowną wiedzą. Jak więc jest naprawdę z azotanami? Azotany to nie ...
    Już wiemy, że należy jeść marchewkę, awokado i sałatę, żeby zachować zdrowy i promienny wygląd; unikać natomiast należy ciastek, wafelków i tłustych mięs (np. karkówki ...
    14. Białko
    Białko to podstawowa substancja tworząca organizm człowieka. Sporo się o nim mówi, zwłaszcza podczas dyskusji nad tym, który model żywienia jest lepszy: tradycyjny, czy wegański. Warto ...
    Praca zmianowa niesie ze sobą zwiększone ryzyko wystąpienia otyłości oraz chorób przewodu pokarmowego. Jak sobie radzić, kiedy wstajemy o godzinie 13.00, a pracę kończymy kiedy słońce ...
    Dieta bezglutenowa jest modna, ale czy faktycznie jest zdrowa, a przede wszystkim czy jest konieczna? Czy to prawda, że pszenica tuczy i że jej genetyczne modyfikacje doprowadziły do tego, że ...
    W sklepach jest ogromny wybór pięknie opakowanej, kuszącej nazwami żywności. Jak wybrać to, co dla nas najlepsze? Generalnie, kupując żywność patrzymy na listę składników (składnik ...
    Niedobory witaminy D są powszechne, szacuje się, że cierpi na nie około 80% społeczeństwa. Zaleca się, aby Polacy zażywali witaminę D w formie suplementów od października do kwietnia (a ...
    Jesteś fanem hamburgerów, hod-dogów i pizzy? Jednocześnie chciałbyś się odżywiać zgodnie z zaleceniami dietetyków, bo wiesz, że to będzie z korzyścią dla twojego organizmu? ...
    Wiemy, że cudowne tabletki nie istnieją, a jednak wystarczy włączyć telewizor, żeby już po chwili dowiedzieć się, iż kiedy przyjmiemy magiczną kapsułkę, to natychmiast staniemy się ...
    Wapń jest jednym z podstawowych makroelementów, bez niego nasz organizm nie działa prawidłowo, a niestety z reguły spożywamy go za mało. Wapń buduje kości i zęby, reguluje skurcze ...
    Kiedy temperatura przekracza 30ºC wcale nie mamy ochoty na jedzenie, moglibyśmy żyć tylko samymi napojami. Mimo wszystko trzeba pamiętać o prawidłowymi odżywianiu i piciu odpowiednich ...
    Raw diet ma swoich zwolenników na całym świecie. Najkrócej rzecz biorąc, dieta ta zakłada, że przygotowując posiłki nie podgrzewa się produktów spożywczych powyżej 45˚C. Większość ...
    Panuje powszechna opinia, że makaron jest tuczący i osoby dbające o linię, a już na pewno te na diecie odchudzającej, powinny go unikać. Z drugiej strony produkty zbożowe znajdują się w ...
    Można powiedzieć, że nasz organizm jest zaprogramowany tak, żeby smakowało nam to, co słodkie. Desery poprawiają nam humor, są swego rodzaju receptą na stres. Co jednak zrobić, żeby nie ...
    Dieta TLC (ang. Therapeutic Lifestyle Changes) – czyli w wolnym tłumaczeniu „terapeutyczna dieta zmiany stylu życia”. Dieta stworzona przez National Institutes of Health. Jej głównym ...
    27. Sód
    Nasi praprzodkowie nie używali soli. Żywili się tym, co mogli uzyskać bezpośrednio z otoczenia, a więc jedli świeże owoce, korzonki, owady, jaja, a czasem mięso. Dopiero jakieś 5-10 tys. ...
    Wytyczne jak prawidłowo się odżywiać (z którymi mogliście się zapoznać w tekście „Zasady zdrowego żywienia”) w Polsce są przedstawione w formie graficznej jako Piramida Zdrowego ...
    Gotowanie Gotowanie polega na ogrzaniu produktu we wrzącej wodzie. Cele: Zmiana struktury i konsystencji produktów – np. ścinanie białek (gotowane jajko), pęcznienie i rozklejanie skrobi ...
    Tłuszcz rybi Przede wszystkim ryby są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Należą tu kwasy EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy), których ryby ...
    Teza: Kalorie z napojów nie szkodzą figurze. Nieważne co się pije, ważne żeby pić. Fałsz: Jedynie czysta woda bez dodatków smakowych nie dostarcza kalorii. Wszystkie inne napoje niestety ...
    W ostatnich latach błonnik robi zawrotną karierę, a jeszcze nie tak dawno uważany był za substancję niekorzystną dla organizmu. Jak to jest naprawdę i czy błonnik jest dla każdego? ...
    Mięso wieprzowe zawiera do 30% tłuszczu i 25% tkanki łącznej (czyli ścięgien, chrząstek), w mięsie drobiowym jest tylko do 15% tłuszczu i do 10% tkanki łącznej. Wyszczególniony w ...
    Od dziecka słyszymy „pij mleko, będziesz duży i zdrowy", z drugiej strony po wypiciu szklanki mleka niekoniecznie czujemy się szczególnie zdrowi. Mogą dokuczać nam nudności, ...
    Większości z nas to pytanie wyda się absurdalne. Wiadomo przecież nie od dziś, że cholesterol to nasz śmiertelny wróg. Walczymy z nim na różne sposoby, z trudem wyrzekając się golonek ...
    Rynek ekożywności rozwija się bardzo intensywnie. Chcemy jeść zdrowo. Ale czy rzeczywiście mamy świadomość co to jest „żywność ekologiczna"? Co to jest ekożywność? Według ...
    W ciąży musisz szczególnie zwracać uwagę na to co jesz. Twój jadłospis ma wpływ nie tylko na ciebie, ale i na rozwijające się dziecko. Nie znaczy to wcale, że masz jeść za dwoje. ...
    Rano chcesz pospać jak najdłużej, potem w pośpiechu się ubierasz i wybiegasz z domu, czasem może uda Ci się wypić na stojąco kawę. O śniadaniu nawet nie myślisz, a to poważny błąd. ...
    Pijemy wodę chcąc zapewnić organizmowi najlepsze warunki pracy. Odpowiednio się nawadniając ograniczamy ból głowy, ale i suchość skóry. Codzienna, odpowiednio duża dawka wody pozwala ...
    Woda jest nam niezbędna do życia. To brzmi jak banał, ale czy tak do końca zdajemy sobie sprawę, jakie zadania ma właściwie woda w naszym organizmie? A jeżeli jest taka ważna, to jaką ...
    Mięso indyczego zawiera stosunkowo dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, potas, magnez, żelazo i cynk. Istnieją różnice pomiędzy poszczególnymi elementami tuszki. Najwięcej ...
    Mięso indycze jest bardzo chude, tzn. zawiera mniej tłuszczu niż inne gatunki mięsa. Oczywiście, poszczególne elementy tuszki indyczej różnią się  pomiędzy sobą, zarówno ...
    Dużo się obecnie mówi o konieczności „zdrowego odżywiania" Postępowanie zgodnie z „zasadami zdrowego żywienia" umożliwia życie w dobrej formie i ogranicza występowanie wielu ...
    Dietetycy alarmują, że zarówno wysokie spożycie tłuszczów, jak i ich skład oraz forma występowania, nie są obojętne dla zdrowia konsumentów. Badania epidemiologiczne odnośnie ...
    Dania smażone cieszą się niesłabnącą popularnością. Kto z nas nie lubi smażonej rybki, frytek czy nawet tradycyjnego schabowego. A dietetycy często mówią „gotujcie na parze, ...
  • Nareszcie, również w Polsce, mamy nową wersję Piramidy Zdrowego Żywienia*. Zmieniła się też jej nazwa, teraz jest to Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Może wydawać ...
    Definicja indeksu glikemicznego* (IG) jest dosyć skomplikowana, zainteresowanych odsyłam na koniec artykułu. Dla tych, którzy samodzielnie nie chcą obliczać IG, wystarczą następujące ...
    48. Cukier
    Nasze ciało potrzebuje cukru i korzysta z jego najprostszej postaci - glukozy. Mózg człowieka potrzebuje glukozy do prawidłowego funkcjonowania. Nasz organizm potrzebuje glukozy, bo daje mu ...
    Jesteś fanem hamburgerów, hod-dogów i pizzy? Jednocześnie chciałbyś się odżywiać zgodnie z zaleceniami dietetyków, bo wiesz, że to będzie z korzyścią dla twojego organizmu? ...
    O wszelkiego rodzaju detoksach i głodówkach zaczynamy myśleć zazwyczaj wiosną. Jednak najlepszym czasem na przeprowadzenie dobrze zaplanowanej i przemyślanej głodówki jest wczesna jesień, ...
    Kiedy temperatura przekracza 30ºC wcale nie mamy ochoty na jedzenie, moglibyśmy żyć tylko samymi napojami. Mimo wszystko trzeba pamiętać o prawidłowymi odżywianiu i piciu odpowiednich ...
    Panuje powszechna opinia, że makaron jest tuczący i osoby dbające o linię, a już na pewno te na diecie odchudzającej, powinny go unikać. Z drugiej strony produkty zbożowe znajdują się w ...
    Dieta TLC (ang. Therapeutic Lifestyle Changes) – czyli w wolnym tłumaczeniu „terapeutyczna dieta zmiany stylu życia”. Dieta stworzona przez National Institutes of Health. Jej głównym ...
    Co zaliczam do słodyczy? Tak dla porządku, ja za słodycze uznaję nie tylko cukierki, lizaki, batony, czy wafelki, ale też wiele produktów przeznaczonych dla dzieci znajdujących się na ...
    Zacznijmy od śniadania... Płatki śniadaniowe mogą zawierać naprawdę sporo cukru. Zapomnij o czekoladowych kuleczkach, poduszeczkach z toffi czy kółeczkach obtoczonych w miodzie – to ...
    Zrezygnowanie z kolacji podczas odchudzania wydaje się prostym sposobem na ograniczenie ilości kalorii jedzonych w ciągu doby. Jednak nie jest polecane przez dietetyków jako skuteczna (i ...
    W jaki sposób można uniknąć dodatkowych kilogramów zimą? Należy zwrócić uwagę na to co jemy oraz, mimo wszystko, nie ograniczać aktywności ruchowej. Nie jedz zimnego jedzenia Zimne ...
    Od dziecka słyszymy „pij mleko, będziesz duży i zdrowy", z drugiej strony po wypiciu szklanki mleka niekoniecznie czujemy się szczególnie zdrowi. Mogą dokuczać nam nudności, biegunki, ...
    W ostatnich latach błonnik robi zawrotną karierę, a jeszcze nie tak dawno uważany był za substancję niekorzystną dla organizmu. Jak to jest naprawdę i czy błonnik jest dla każdego? ...
    Większości z nas to pytanie wyda się absurdalne. Wiadomo przecież nie od dziś, że cholesterol to nasz śmiertelny wróg. Walczymy z nim na różne sposoby, z trudem wyrzekając się golonek ...
    Rano chcesz pospać jak najdłużej, potem w pośpiechu się ubierasz i wybiegasz z domu, czasem może uda Ci się wypić na stojąco kawę. O śniadaniu nawet nie myślisz, a to poważny błąd. ...
    Woda jest nam niezbędna do życia. To brzmi jak banał, ale czy tak do końca zdajemy sobie sprawę, jakie zadania ma właściwie woda w naszym organizmie? A jeżeli jest taka ważna, to jaką ...
    Indyka chwalą wszyscy. Kucharze, bo można go podawać na wiele różnych sposobów. Z piersi, oprócz popularnych panierowanych kotletów, można przygotować pieczeń faszerowaną, zarówno ze ...
    Mięso indyczego zawiera stosunkowo dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, potas, magnez, żelazo i cynk. Istnieją różnice pomiędzy poszczególnymi elementami tuszki. Najwięcej ...
    Mięso indycze jest bardzo chude, tzn. zawiera mniej tłuszczu niż inne gatunki mięsa. Oczywiście, poszczególne elementy tuszki indyczej różnią się  pomiędzy sobą, zarówno ...
    Dużo się obecnie mówi o konieczności „zdrowego odżywiania" Postępowanie zgodnie z „zasadami zdrowego żywienia" umożliwia życie w dobrej formie i ogranicza występowanie wielu tzw. ...
    Dietetycy alarmują, że zarówno wysokie spożycie tłuszczów, jak i ich skład oraz forma występowania, nie są obojętne dla zdrowia konsumentów. Badania epidemiologiczne odnośnie ...