wyszukiwarka tagów

Tag: sztuka-gotowania
Znaleziono 18 pasujących wyników.
Wyniki zostały podzielone na kategorie.
Wybierz wiersz z nazwą interesującej Cię kategorii, aby zobaczyć wyniki wyszukiwania. Ponowne kliknięcie w ten wiersz anuluje przeglądanie wyników.
  • Dieta kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Chociażby z tego powodu, goszcząc na tej wyspie, warto spróbować regionalnych specjałów. Typowe elementy diety ...
    Znacie najnowsze trendy w technikach gotowania? Jednym z nich jest gotowanie próżniowe o francuskiej nazwie „sous vide” [wymawiaj su wi]. Brzmi trochę kosmicznie, prawda? Okazuje się ...
    Kuchnia portugalska jest prosta, a jednak nie można odmówić jej smaku i z całą pewnością warto zapoznać się z nią bliżej. Portugalia, ze względu na swoje położenie nad Oceanem ...
    Kuchnia żydowska łączy elementy pochodzące z różnych kultur. Można w niej znaleźć wpływy sięgające Europy Wschodniej, poprzez Niemcy, Francję, Basen Morza śródziemnego, a ...
    Kanton to miasto w południowych Chinach znajdujące się w prowincji Guangdong (dawniej prowincja Kanton). Kuchnia kantońska zaliczana jest do ośmiu tradycyjnych kuchni chińskich. Jej silny ...
    Choć przeważnie nie zastanawiamy się nad tym na co dzień, istnieje ścisły związek pomiędzy materiałem z jakiego wykonany jest garnek, a tym jak powinniśmy go używać. Naczynia ze stali ...
    Wywar, bulion, rosół te nazwy często są używane zamiennie, jednak pomimo cech wspólnych, istnieją między nimi pewne różnice. Rosół Jest to jedna z potraw typowo polskich, aczkolwiek ...
    Naleśniki je się w różnych krajach. We Francji są tocrêpes, w Niemczech Pfankuchen, we Włoszech crespelle, a w Stanach Zjednoczonych pancakes. Naleśniki pochodzą z Bretanii, gdzie można ...
    Szparagi wciąż nie są zbyt popularnym warzywem w naszym kraju i uchodzą za luksus. Warto to zmienić, ponieważ mają niosą one wiele korzyści zarówno dla naszego zdrowia, jak i figury. ...
    Lista roślin, których kwiaty można jeść: aksamitka, bazylia, begonia, bez czarny, bławatek, bratek, brokuły, chryzantemy, cukinia, dynia, fiołek, floksy, goździkowiec, hibiskus, ...
    Gotowanie Gotowanie polega na ogrzaniu produktu we wrzącej wodzie. Cele: Zmiana struktury i konsystencji produktów – np. ścinanie białek (gotowane jajko), pęcznienie i rozklejanie skrobi ...
    W ostatnim czasie wracamy do tradycji jedzenia gęsi, staje się ona modna zwłaszcza w dniu św. Marcina. Kiedy św. Marcin został wybrany na stanowisko biskupa, nie chciał nim zostać. ...
    Wszyscy wiemy, że indyki są tradycyjnym daniem kuchni amerykańskiej. Nie każdy jednak wie, że były one znane również i w kuchni staropolskiej. Najstarszą wzmiankę o indykach w Polsce ...
    Wok, głęboka patelnia, o specyficznym stożkowatym kształcie wymyślona setki lat temu w Chinach okazuje się świetna również w XXI w. Pozwala na szybkie przyrządzenie zdrowego posiłku. ...
    Przeglądając plotkarską prasę często można natknąć się na zdjęcia zachodnich gwiazd fotografowanych z tajemniczym zielonym napojem w dłoni. Rennée Zellweger i Liv Tyler, poza statusem ...
    Podczas urlopu chcemy się odprężyć i przeżyć coś innego. Jesteśmy gotowi na niezwykłe doświadczenia. Zagraniczne wyjazdy, często w egzotyczne miejsca, sprzyjają odkrywaniu nowych ...
    Dania smażone cieszą się niesłabnącą popularnością. Kto z nas nie lubi smażonej rybki, frytek czy nawet tradycyjnego schabowego. A dietetycy często mówią „gotujcie na parze, ...
    Nadeszła fala wielkich mrozów. Zmarznięci wracamy do domu. Wiadomo, że w zimowy wieczór miło jest zaszyć się w fotelu z dużym kubkiem ciepłej herbaty. Mieszankę herbat, korzennych ...