Smaczna kuchnia

Coś na rozgrzewkę

17-01-2012

Nadeszła fala wielkich mrozów. Zmarznięci wracamy do domu. Wiadomo, że w zimowy wieczór miło jest zaszyć się w fotelu z dużym kubkiem ciepłej herbaty. Mieszankę herbat, korzennych przypraw, suszonych owoców i ziół można zrobić samemu, dokładnie taką jaką się lubi najbardziej...

Zwolennicy ziołowych naparów zimowymi wieczorami mogą wybrać takie, które złagodzą objawy kataru, czy kaszlu albo zadziałają napotnie. Szczególnie warte polecenia są kwiat lipy, suszone owoce maliny, kwiat czarnego bzu i owoce dzikiej róży.

  • Lipa oraz czarny bez działają napotnie. Dodatkowo, bez pobudza produkcję śluzu w oskrzelach, co ułatwia odkrztuszanie, ma również działanie wzmacniające odporność.
  • Dzika róża stanowi doskonałe źródło witaminy C. Zawiera też flawonoidy, karetonoidy oraz witaminy K i B1. Napary z dzikiej róży mają działanie wzmacniające odporność.
  • Malina to również źródło witaminy C. Ponadto, malina działa ściągająco (zawiera garbniki) i napotnie (dzięki obecności salicylanów o działaniu podobnym do aspiryny).
  • Suszone maliny, kwiaty bzu i lipy stosuje się jako napary pomagające w łagodzeniu objawów przeziębienia.

Jeżeli wolisz czarną herbatę, zimą możesz trochę odmienić jej smak. Warto dodać do niej aromatyczne dodatki o działaniu rozgrzewającym, takie jak goździki, cynamon, czy imbir. Imbir nie tylko rozgrzewa, ale też łagodzi stany zapalne. Zamiast imbiru sproszkowanego do naparów lepiej jest dodawać świeży korzeń imbiru, ma on bardziej intensywny aromat.

Do naparu herbacianego można dodać też wysuszone i drobno pokrojone maliny, jabłko, czy żurawinę. Warto jest mieć pod ręką wysuszoną skórkę cytrusów (pomarańczy, czy cytryny). Owoce należy dokładnie umyć i sparzyć, dopiero wtedy skórkę można obrać, pokroić w kostkę i wysuszyć.

Wymienione dodatki można łączyć w dowolny sposób kierując się własnym smakiem. Można też dodawać je do zielonej herbaty.

Klasyczna herbatka rozgrzewająca

  • torebka czarnej herbaty
  • łyżka soku z cytryny
  • kawałek imbiru
  • odrobina suszonej skórki z cytryny
  • łyżeczka miodu

Do kubka włóż skórkę z cytryny, kawałek imbiru i herbatę. Zalej wrzątkiem. Po ok. 4-5  minutach wyjmij torebkę herbaty, odczekaj jeszcze chwilę, żeby herbata trochę ostygła i dodaj miód oraz sok z cytryny.

Rodzynkowa herbatka

  • łyżeczka czarnej herbaty
  • łyżeczka lekko rozdrobnionych rodzynek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka miodu
  • szczypta chili (opcjonalnie)

Czarną herbatę i rodzynki zalej wrzącą wodą, zaparzaj przez ok. 4-5 min. Oddziel fusy od herbaty. Po lekkim ostygnięciu dodaj cynamon, szczyptę chili i łyżeczkę miodu.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności