wyszukiwarka tagów

Tag: sekrety żywnosci
Znaleziono 114 pasujących wyników.
Wyniki zostały podzielone na kategorie.
Wybierz wiersz z nazwą interesującej Cię kategorii, aby zobaczyć wyniki wyszukiwania. Ponowne kliknięcie w ten wiersz anuluje przeglądanie wyników.
  • Czarnuszka to potoczna nazwa dla czarnego kminku (Nigella sativa). Jest ona od wieków stosowana nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Notatki o niej można znaleźć zarówno w ...
    Dlaczego pijemy kawę? Potrzebujemy porannego pobudzenia, lubimy jej smak i aromat, czy może mamy za niskie ciśnienie? W zależności od tego, jakie pobudki kierują nami, kiedy sięgamy po ...
    Od dłuższego czasu spotykam się ze stwierdzeniem: „jeżeli witamina C, to tylko lewoskrętna”. W internecie można również przeczytać, że tylko lewoskrętna witamina C posiada ...
    Większość z nas traktuje pokrzywę jak zwykły chwast, który na dodatek nieprzyjemnie parzy. Tymczasem, jest to roślina posiadająca niezwykłe właściwości zdrowotne. Od dawna była ...
    Jagła, czyli kasza jaglana, była w dawnej Polsce uznawana za królową kasz. Rządziła nie tylko w chatach ubogich, ale również na szlacheckich stołach. Obecnie moda na nią powraca. I nie ...
    6. Aloes
    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała aloes za najbardziej biologicznie czynną roślinę. Znaczy to, że zawiera on mnóstwo związków, które na nas wpływają. Substancje biologicznie ...
    Dietetycy lubią mięso drobiowe, bo ma mało tłuszczu, bo zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce. Jednak, z drugiej strony, ludzie trochę boją się tego mięsa. Dlaczego? Na jego temat ...
    Czosnek jest zdrowy. Z tym stwierdzeniem zgodzą się chyba wszyscy. Ale potraficie odpowiedzieć dlaczego tak jest? Poniżej znajdziecie kilka faktów na temat czosnku, być może jeszcze ich nie ...
    Żywność bezglutenowa jest modna, dzięki czemu dostępny jest jej szeroki wybór. Na półkach z produktami, które nie zawierają glutenu można znaleźć całą gamę różnych makaronów. To ...
    Suche nasiona roślin strączkowych (takie jak soczewica, fasola, soja, ciecierzyca, czy bób) niewątpliwie posiadają wysoką wartość odżywczą. Jednocześnie, zawierają substancje ...
    Powinniśmy jeść warzywa i owoce, pytanie dlaczego? Na przykład dlatego, że zawierają one przeciwutleniacze. Po co nam one? Miedzy innymi po to, że zwalczają wolne rodniki, ale zacznijmy od ...
    12. Kurkuma
    Przyprawa, która najczęściej kojarzy się z barwieniem na żółto potraw i palców. Okazuje się, że jest ona czymś więcej niż tylko barwnikiem. Ma wiele właściwości niezwykle ...
    Większość Polaków lub serki kanapkowe. Śmietankowe, lekko kwaskowate w smaku, o puszystej, kremowej konsystencji, wydają się być idealne do smarowania pieczywa. Należą w końcu do ...
    Przez długie lata serwatka traktowana była jako produkt uboczny, właściwie odpadowy, przemysłu mleczarskiego. Uważano, że nadaje się tylko na pasze dla zwierząt. Jednak, jak się okazuje, ...
    Beta-glukan jest cukrem złożonym, który chyba najbardziej jest znany z tego, że stosuje się go jako środek poprawiający odporność. Może również korzystnie oddziaływać na poziom ...
    Ryż powinien znaleźć się w diecie wszystkich. Mogą go jeść zarówno dzieci, osoby starsze, chorzy jak i ci, co z choroby właśnie wychodzą, odchudzający się, sportowcy oraz osoby chore ...
    Często, w czasie wakacji, na urlopie, mamy więcej czasu, chcemy sobie zrobić przyjemność i  jemy więcej frytek, czy chipsów. Warto wiedzieć, że oprócz dodatkowych kalorii i ...
    18. Chlorella
    Chlorella często uznawana jest za pokarm, który może wyżywić ludzkość, w przypadku, kiedy zabrakłoby innych rodzajów żywności. Dlaczego? Chlorella to roślina, a dokładniej – ...
    Lista jest ułożona biorąc pod uwagę produkty zawierające najwięcej białka, ale nie znaczy to, że białko to jest najbardziej wartościowe. Generalnie, wyższą wartość odżywczą mają ...
    Rukiew wodna w medycynie ludowej była znana od dawna i stosowano ją na różne dolegliwości i choroby. Przez lata nieco zapomniana, obecnie znowu stała się modna, miedzy innymi dzięki dr ...
    Fityniany, czyli sole kwasu fitynowego, stanowią w wielu roślinach materiał zapasowy. Są one związkami budzącymi pewne wątpliwości, ponieważ oskarża się je o ograniczenie wchłaniania ...
    22. Maca
    Maca jest zaliczana do tzw. produktów superfood, czyli mających właściwości szczególnie korzystne dla naszego organizmu. Przekonajmy się zatem dlaczego ten korzeń zasługuje na to ...
    23. Amarantus
    Amarantus (szarłat) w ostatnich latach stał się bardzo modną „nowinką żywieniową”. Jednak, czy faktycznie jest to „nowinka”? W rzeczywistości amarantus jest to roślina znana i ...
    Musztarda zaliczana jest do zdrowych przypraw i sosów. Jej głównym składnikiem jest gorczyca i to przede wszystkim jej musztarda zawdzięcza swoje korzystne właściwości. Oprócz gorczycy w ...
    Francuzki uważają, że naturalny ocet jabłkowy jest cudownym środkiem na zgrabną sylwetkę, lśniące włosy i promienną cerę. Jaka jest prawda? Poniżej znajdziecie kilka faktów na temat ...
    Olej kokosowy jest bardzo ceniony w medycynie ajurwedyjskiej. Z drugiej strony jest to tłuszcz bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, o których mówi się, że należy je ograniczać w diecie. ...
    27. Magnez
    Magnez często określa się jako pierwiastek życia, nie wydaje się to być przesadą, kiedy spojrzymy na listę funkcji, które pełni w organizmie człowieka. Rola magnezu W naszym organizmie ...
    Z wyglądu podobna na swojskiej jagody, borówka amerykańska wydaje się być niedoceniana. Jest dostępna przez cały rok, a jednak kiedy mówimy o szczególnie wartościowych dla naszego ...
    Ostatnio panuje pewna moda na zamienianie mleka krowiego mleczkiem sojowym. Czy te produkty faktycznie można stosować zamiennie i czy mleczko sojowe jest tak zdrowe, jak się mówi? Przede ...
    Kiedy nadchodzi listopad coraz częściej czujemy się zmęczeni i przygnębieni, nic się nam nie chce, dopada nas jesienna depresja. Zaglądamy więc do internetu, wpisujemy „dieta na ...
    Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców stały się niezwykle popularne i całkiem słusznie. Są nie tylko pyszne, ale również korzystne dla naszego organizmu (patrz: Rewolucja zielonych ...
    Mąka, zgodnie z definicją, jest to powszechnie stosowany produkt do wyrobu pieczywa i ciast powstały poprzez silne rozdrobnienie ziarna zbóż lub innych roślin. Tak więc, mamy mąkę nie ...
    Myślę, że wszyscy znają królika Bugs’a i jego obsesyjne chrupanie marchewki. Okazuje się, że królik wie, co robi, ponieważ marchewka jest niezwykle cennym warzywem w naszej diecie. ...
    Sezon na przetwory trwa, ale nie oszukujmy się, w obecnych czasach mało kto robi powidła w domu. W sklepie jest tak duży wybór dżemów, czy konfitur, że każdy bez problemu znajdzie smak ...
    35. Wino
    Liczne badania donoszą, że czerwone wino, pite regularnie i w umiarkowanych ilościach przedłuża życie, zapobiega chorobie wieńcowej, zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału ...
    Czy nowe, modne produkty spożywcze rzeczywiście są tak zdrowe, jak się je reklamuje, czy może mają jednak jakieś wady, albo ich spożycie niesie niebezpieczeństwo? Może poniższy artykuł ...
    Na etykietach wielu produktów spożywczych można znaleźć skrót GDA (Guideline Daily Amounts), czyli Wskazane Dzienne Spożycie. Naukowcy określili ile energii oraz składników odżywczych ...
    Mleko cieszy się ostatnio złą sławą. Oskarża sie je o to, że jest ciężkostrawne, że powoduje uczulenia, że zawiera konserwanty i antybiotyki; jeszcze kilka innych mitów krąży w ...
    39. Fruktoza
    Fruktoza jest substancją znacznie słodszą od sacharozy (białego cukru), więc świetnie się sprawdza jako słodzik w przemyśle. Przez długi czas uważano ją również za zdrowszą ...
    40. Bataty
    Batat to inaczej słodki ziemniak, patat, wilec ziemniaczany, jam. Można go coraz częściej spotkać w naszych sklepach. W Polsce przeważnie są odmiany o czerwono-fioletowej skórce i ...
    Gorzka czekolada, czy kakao (takie na mleku) zawierają magnez, a do tego są bardzo smaczne. Chyba każdy je lubi zjeść od czasu do czasu. Ale co mają zrobić osoby, które są uczulone na ...
    Chyba wszyscy wiemy, że oliwa jest zdrowa. Jednak, kiedy przychodzi do jej zakupu, zaczynamy się zastanawiać, którą wybrać, która będzie dla nas najlepsza? Oliwa jest wyciskana z owoców ...
    43. Rukola
    Znaliśmy ją już przed wojną jako rukiew siewną. Ostatnio znowu jest modna, a co więcej, jest również bardzo zdrowa, zapobiega anemii, poprawia odporność, zwalcza wiosenne osłabienie. ...
    44. Herbata
    Herbata jest to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Polska nazwa herbatapochodzi od łac. herba thea. ...
    45. Chipsy
    Chipsy – jedna z najpopularniejszych przekąsek, trudno im się oprzeć. Niestety, należą również do przekąsek najmniej zdrowych. Tradycyjne chipsy ziemniaczane zawierają około 30-40% ...
    My, Polacy, jemy bardzo dużo sera. Stanowi on doskonałe źródło dobrze przyswajalnego wapnia, dodatkowo dostarcza nam pełnowartościowe białko. Jednocześnie, trzeba pamiętać, że zawiera ...
    Keczup, musztarda, majonez, chrzan – poprawiają smak jedzenia, chętnie po nie sięgamy w czasie posiłku, ale czy wiemy co jemy i czy faktycznie warto włączać je do naszego menu? Kiedy ...
    48. Żurawina
    Małe czerwone kulki kryją w sobie mnóstwo witamin, minerałów oraz związków korzystnych dla zdrowia. O czym mowa? To żurawina. Dzika żurawina rośnie na kwaśnej, bagiennej ziemi. Takie ...
    Buraki to prawdziwa superżywność, a korzyści, które niosą są niemal nieograniczone: buraki są niskokaloryczne, 100 g buraków to tylko 38 kcal – zatem poleca się je w diecie osób ...
    Kiedy byłam nastolatką nie mogłam zrozumieć, jak to możliwe, że mokre pranie schnie na mrozie. Dopiero podczas studiów zrozumiałam ten fenomen albowiem zjawisko, dzięki któremu pranie ...
    51. Pomidor
    Przez długie lata uważano, że pomidor jest rośliną ozdobną, a jego owoce są trujące. Za roślinę jadalną świat cywilizowany uznał pomidor dopiero w XIX wieku. Obecnie jest on warzywem ...
    Od pewnego czasu można dostać w naszych sklepach jagody goji. Są one szeroko reklamowane jako jeden z najzdrowszych owoców świata. Cieszą się niezwykłą popularnością wśród gwiazd. ...
    Ostatnio szalenie modna staje się grupa produktów spożywczych określanych jako superżywność, czyli superfoods. Produkty te są bogate w składniki mineralne i witaminy oraz dodatkowo ...
    54. Drożdże
    Drożdże są produktem budzącym wiele wątpliwości. Ich przeciwnicy unikają żywności je zawierającej; zwolennicy przygotowują specjalne kuracje mające za zadanie wzmocnić paznokcie i ...
    Siarka wcale nie kojarzy nam się z jednym z pierwiastków niezbędnych do życia, a jednak bez niej nasz organizm nie mógłby funkcjonować. Siarka należy to tzw. makroskładników, czyli ...
    56. Jod
    Ostatnio stale czujesz zmęczenie, masz przesuszoną skórę, ciągle ci zimno, a twoja waga szybko rośnie? To mogą być objawy braku jodu. Bez jodu nasz organizm nie może prawidłowo ...
    57. Szparagi
    Szparagi wciąż nie są zbyt popularnym warzywem w naszym kraju i uchodzą za luksus. Warto to zmienić, ponieważ mają niosą one wiele korzyści zarówno dla naszego zdrowia, jak i figury. ...
    Panuje powszechna opinia, że makaron jest tuczący i osoby dbające o linię, a już na pewno te na diecie odchudzającej, powinny go unikać. Z drugiej strony produkty zbożowe znajdują się w ...
    59. Chrzan
    Chrzan jest mocnym akcentem na wielkanocnym stole. Od lat ma swoje miejsce w tradycji chrześcijańskiej, stanowiąc istotny element święconki wielkanocnej. Ma za zadanie zapewnić nam siły ...
    Kasze na stałe powinny zagościć w naszym jadłospisie. Możemy je jeść na wiele sposobów i nigdy nie będzie nudno. Kasze to źródło pożądanych w naszej diecie węglowodanów ...
    Jajka przez wiele lat cieszyły się złą opinią. Mówiono, że mają dużo cholesterolu i nie można ich jeść zbyt wiele. A tu zbliża się Wielkanoc, której jajko jest jednym z głównych ...
    Obydwa produkty sprawiają, że ciasto rośnie. Jednak można się spotkać z opinią, że proszek do pieczenia jest niezdrowy i należy go unikać. Jaka jest prawda? Proszek do pieczenia składa ...
    Najbogatsze w substancje odżywcze jest nasionko, z którego właśnie wykiełkowała młoda, roślinka. Kiełki zawierają dużo więcej witamin, minerałów, substancji antynowotworowych i ...
    To chyba najpopularniejsza przyprawa świata. Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez niej. Jednocześnie lekarze i dietetycy coraz częściej mówią żeby „nie solić”. Co powinniśmy wiedzieć ...
    65. Fasola
    Kotlet schabowy warto czasem zastąpić kotletem z fasoli. Dlaczego nasz organizm potrzebuje fasoli i jakie jeszcze dania można z niej wyczarować? Zobaczmy… Fasola jest kolejnym warzywem, ...
    Wędliny kupujemy, bo chcemy zjeść mięso i dostarczyć organizmowi wartościowe białko zwierzęce. Tymczasem, często dostarczamy wielu innych składników, nad istnieniem których ...
    67. Stewia
    Jeżeli przyjmiemy, że cukier to biała trucizna, czego możemy używać zamiast niego? Możecie spróbować stewię – naturalny słodzik z Ameryki Południowej. Pochodzenie i charakterystyka ...
    Specjaliści od zdrowego żywienia powtarzają, że trzeba jeść warzywa i owoce – codziennie. Jednak zima wydaje się okresem wyjątkowo niesprzyjającym realizacji tego zalecenia. Skąd ...
    Miód ma chyba tyle samo przeciwników co zwolenników. Przeciwnicy mówią, że to silny alergen, że często jest kiepskiej jakości, że się od niego tyje. Zwolennicy podkreślają jego rolę ...
    Pojęcie żywności funkcjonalnej przyszło do nas z Dalekiego Wschodu, gdzie jedzenie było traktowane jako lekarstwo. Obecnie rynek żywności funkcjonalnej rozwija się błyskawicznie na ...
    71. Dynia
    Jedli ją już ludzie żyjący w epoce lodowcowej. Indianie z Ameryki Południowej nie tylko doceniali jej walory smakowe i zdrowotne, ale umieli ją wykorzystać na wiele różnych sposobów, np. ...
    Dania z fast-foodów chętnie jedzą nie tylko dzieci, ale i dorośli. Każdy znajdzie coś dla siebie. Niestety takie jedzenie nie ma najlepszej opinii, czy słusznie? Co siedzi w żywności typu ...
    Trudno świadomie i zdrowo się odżywiać bez umiejętności czytania etykiet znajdujących się na produktach spożywczych. Większość z nas zauważa chwytliwe hasła z przodu produktu, ale ...
    Witamina B12(kobalamina) jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek, jej niedobory powodują niedokrwistość złośliwą. Jest też niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i ...
    Żywność typu „light” może być niebezpieczna dla naszej wagi, ponieważ czasem wprowadza konsumenta w błąd. Napis „light” może być umieszczony na produkcie z obniżoną ...
    Co zaliczam do słodyczy? Tak dla porządku, ja za słodycze uznaję nie tylko cukierki, lizaki, batony, czy wafelki, ale też wiele produktów przeznaczonych dla dzieci znajdujących się na ...
    Organizm człowieka nie potrafi samodzielnie produkować kwasów omega-3, a są mu one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, dlatego musimy dostarczać je z dietą. Do kwasów omega-3 ...
    Tłuszcz rybi Przede wszystkim ryby są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Należą tu kwasy EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy), których ryby ...
    Dlaczego czerwone wino? Resweratrol to związek należący do polifenoli, jest silnym przeciwutleniaczem. Jego doskonałym źródłem jest czerwone wino. Przy produkcji czerwonego wina, w procesie ...
    Masło orzechowe Jeżeli ktoś czytał kiedyś etykietę na słoiku z masłem orzechowym, wie, że to produkt wysoce kaloryczny (ok. 700 kcal w 100 g). Czy to znaczy, że powinniśmy wykluczyć ...
    81. Kiszonki
    Kiszone warzywa są bardzo zdrowe... Powstają w wyniku fermentacji prowadzonej przez bakterie podobne do tych występujących np. w jogurtach. Jednym z produktów takiej fermentacji jest kwas ...
    Teza: Kalorie z napojów nie szkodzą figurze. Nieważne co się pije, ważne żeby pić. Fałsz: Jedynie czysta woda bez dodatków smakowych nie dostarcza kalorii. Wszystkie inne napoje niestety ...
    Kawa pita z umiarem jest zdrowa! Ile kawy pić? Bezpieczna ilość to maksymalnie 3-4 filiżanki dziennie, co odpowiada 300-400 mg kofeiny. Kobiety ciężarne powinny się ograniczyć do 2 ...
    Gatunki kawy Najpopularniejsze gatunki kawy to arabika i robusta. Arabika– najszlachetniejszy gatunek kawy; ma delikatny lekko owocowy i kwiatowy smak, zawiera mniej kofeiny niż robusta. ...
    Podział Drób można podzielić na hodowlany i dziki: Drób hodowlany to: indyk, kurczak, kura, gęś, kaczka, perliczka, gołąb i struś. Drób dziki to: bażant, kuropatwa, przepiórka, ...
    Tradycyjny jogurt produkowany jest z mleka pasteryzowanego, zagęszczonego przez odparowanie lub dodanie mleka w proszku, przy użyciu bakterii Lactobacillus bulgaricus (Lb. bulgaricus) i ...
    Zacznijmy od śniadania... Płatki śniadaniowe mogą zawierać naprawdę sporo cukru. Zapomnij o czekoladowych kuleczkach, poduszeczkach z toffi czy kółeczkach obtoczonych w miodzie – to ...
    Musli (muesli, müsli) – mieszanka płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich, jęczmiennych) z dodatkami w postaci orzechów, suszonych owoców i pestek. Jedzona przeważnie z ...
    Chleb prosto z pieca Większość pieczywa dostępnego w sklepach produkuje się z gotowych mieszanek piekarniczych, które zawierają środki spulchniające, emulgatory, konserwanty. Najlepszym ...
    Co cennego jest w orzechach? Tłuszcz dobrej jakości – orzechy zawierają mało niezbyt nam potrzebnych (a nawet szkodliwych) kwasów tłuszczowych nasyconych. Za to mają sporo kwasów ...
    Po szalonym balu, dyskotece czy domówce o poranny ból głowy nietrudno. Jednak zamiast cierpieć cały dzień w łóżku albo faszerować się tabletkami, można spróbować pomóc sobie ...
    W ostatnim czasie wracamy do tradycji jedzenia gęsi, staje się ona modna zwłaszcza w dniu św. Marcina. Kiedy św. Marcin został wybrany na stanowisko biskupa, nie chciał nim zostać. ...
    Zajadamy się makaronem tak jak Włosi, jemy ryż jak Chińczycy, a nasza swojska kasza gryczana wydaje się być trochę zapomniana - niesłusznie. Niepozorne, brązowe ziarenka kryją w sobie ...
    Chleb jest jednym z podstawowych składników naszej codziennej diety. Jadły go już ludy starożytne. Wzmianki o chlebie znaleźć można w Biblii. Wygląd i charakter chleba zmieniał się na ...
    Odpowiednie przechowywanie żywności daje nam możliwość cieszenia się jej smakiem i wartościami odżywczymi, ogranicza również prawdopodobieństwo zatrucia pokarmowego, o które łatwo ...
    W ostatnich latach błonnik robi zawrotną karierę, a jeszcze nie tak dawno uważany był za substancję niekorzystną dla organizmu. Jak to jest naprawdę i czy błonnik jest dla każdego? ...
    Mięso wieprzowe zawiera do 30% tłuszczu i 25% tkanki łącznej (czyli ścięgien, chrząstek), w mięsie drobiowym jest tylko do 15% tłuszczu i do 10% tkanki łącznej. Wyszczególniony w ...
    Od dziecka słyszymy „pij mleko, będziesz duży i zdrowy", z drugiej strony po wypiciu szklanki mleka niekoniecznie czujemy się szczególnie zdrowi. Mogą dokuczać nam nudności, ...
    Z dzieciństwa pamiętam drewniany dom babci i klapę w kuchennej podłodze. Po podniesieniu klapy, po drabince schodziło się do niewielkiego pomieszczenia wykopanego w ziemi. Na drewnianych ...
    W żywności są obecne substancje, które mogą pobudzić nas do miłosnych uniesień w sypialni. Czego nie powinno zabraknąć w menu Twojego mężczyzny, żeby był namiętny niczym Casanova, ...
    Przeglądając plotkarską prasę często można natknąć się na zdjęcia zachodnich gwiazd fotografowanych z tajemniczym zielonym napojem w dłoni. Rennée Zellweger i Liv Tyler, poza ...
    Większości z nas to pytanie wyda się absurdalne. Wiadomo przecież nie od dziś, że cholesterol to nasz śmiertelny wróg. Walczymy z nim na różne sposoby, z trudem wyrzekając się golonek ...
    Rynek ekożywności rozwija się bardzo intensywnie. Chcemy jeść zdrowo. Ale czy rzeczywiście mamy świadomość co to jest „żywność ekologiczna"? Co to jest ekożywność? Według ...
    Istnieje bardzo dużo różnorodnych potraw sprzyjających... miłości. Praktycznie w kuchni każdego narodu można znaleźć przepisy, które pobudzą w nas miłosny żar. Poniżej przedstawiam ...
    Mamy lato, a z nim upały. Fajnie by było położyć się na plaży nad morzem, albo zanurzyć się w jeziorze, ale nie każdy ma to szczęście. Tym co zostają w mieście trudno zmusić się do ...
    Delikatna, niepozorna natka pietruszki to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Polecam ją każdemu, kto czuje się osłabiony, chce oczyścić organizm albo poprawić wygląd ...
    Pijemy wodę chcąc zapewnić organizmowi najlepsze warunki pracy. Odpowiednio się nawadniając ograniczamy ból głowy, ale i suchość   skóry. Codzienna, odpowiednio duża  ...
    Niektórzy bez mięsa nie wyobrażają sobie życia. Inni z kolei omijają je szerokim łukiem i twierdzą, że dzięki temu są zdrowsi. Z naukowego punktu widzenia, wiemy, że w mięsie są ...
    Woda jest nam niezbędna do życia. To brzmi jak banał, ale czy tak do końca zdajemy sobie sprawę, jakie zadania ma właściwie woda w naszym organizmie? A jeżeli jest taka ważna, to jaką ...
    Już nie możecie doczekać się urlopu, ale zanim będziecie wylegiwać się na plaży, czy wspinać po górach czeka Was podróż, często wielogodzinna. A w podróży wiadomo, nie zawsze jest ...
    Podczas urlopu chcemy się odprężyć i przeżyć coś innego. Jesteśmy gotowi na niezwykłe doświadczenia. Zagraniczne wyjazdy, często w egzotyczne miejsca, sprzyjają odkrywaniu nowych ...
    Owoce morza stanowią ciekawe urozmaicenie naszej diety. Od czasu do czasu mogą stanowić alternatywę dla dań rybnych. Zwłaszcza w okresie wakacji dajmy się porwać przygodzie i spróbujmy ...
    Dietetycy alarmują, że zarówno wysokie spożycie tłuszczów, jak i ich skład i forma występowania, nie są obojętne dla zdrowia konsumentów. Badania epidemiologiczne odnośnie ...
    „Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie" pisał Stanisław Jachowicz. Czy wiecie, jaki olej jest nazywany oliwą północy, czy też czarnym złotem? Nie żaden ...