Zdrowie i uroda

Musztarda grzechu warta

10-03-2016

Musztarda zaliczana jest do zdrowych przypraw i sosów. Jej głównym składnikiem jest gorczyca i to przede wszystkim jej musztarda zawdzięcza swoje korzystne właściwości. Oprócz gorczycy w skład musztardy mogą wchodzić ocet, woda, oraz sól, cukier, miód, chrzan, czosnek.

Składniki mineralne

Nasiona gorczycy zawierają selen, który współpracując z witaminą E, jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, selen zapobiega stłuszczeniu wątroby oraz ochrania przed nowotworami.

W musztardzie obecne są też inne składniki mineralne, których źródłem jest gorczyca:

  • wapń – zapewnia twardość kości i zębów, uczestniczy w pracy mięśni (w tym sercowego);
  • żelazo – jest niezbędne do transportu tlenu w organizmie;
  • magnez – działa przeciwstresowo, spowalnia procesy starzenia się, uczestniczy w kurczliwości mięśni;
  • cynk – jego niedobory skutkują spadkiem odporności oraz zahamowaniem wzrostu;
  • mangan – jest niezbędny do budowy kości, odgrywa znaczącą rolę w procesach rozrodczych oraz w prawidłowej pracy układu nerwowego.

Izotiocyjany

Gorczyca zawiera izotiocyjany; należą one do przeciwutleniaczy, czyli są substancjami ograniczającymi działanie szkodliwych dla komórek wolnych rodników. Akurat ta grupa izotiocyjanów, która jest obecna w musztardzie, wydaje się mieć właściwości pozwalające na obniżenie ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego.

Kurkuma

Żółtawe zabarwienie musztardy pochodzi często od kurkumy, która ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe.

Kwasy omega-3

Co ciekawe, ziarna gorczycy dostarczają też kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które obniżają ilość triglicerydów w organizmie, hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych (chroniąc przed udarem mózgu i zawałem serca), obniżają ciśnienie krwi.

Inne właściwości

Gorczyca działa antybakteryjnie i wykrztuśnie, wspomaga pracę układu odpornościowego.

Za gorycz musztardy odpowiada synapina, związek o silnych właściwościach przeciwutleniających.

Musztarda wspomaga trawienie oraz ma właściwości żółciopędne – pobudza pracę wątroby, żołądka i trzustki. Stąd powinna się znaleźć zwłaszcza na stole, na którym przeważają tłuste, ciężkostrawne potrawy.

Musztardę spokojnie mogą też jeść osoby dbające o linię, ponieważ jest jednym z mniej kalorycznych sosów.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności