Zdrowie i uroda

Kiszonki

11.03.2013

Kiszone warzywa są bardzo zdrowe...

Powstają w wyniku fermentacji prowadzonej przez bakterie podobne do tych występujących np. w jogurtach. Jednym z produktów takiej fermentacji jest kwas mlekowy, który:

  • Chroni nas przed chorobami,
  • Ogranicza rozwój niepożądanych bakterii w naszym przewodzie pokarmowym,
  • Wspomaga trawienie.

Co należy wiedzieć o kiszonkach?

Kiszonki, oprócz tego, że są źródłem kwasu mlekowego:

  • Dostarczają witamin z grupy B, które „dbają” o gładkość skóry i wzmacniają włosy, regulują też metabolizm;
  • Są dobrymi źródłami witaminy K oraz magnezu, fosforu, potasu;
  • Nie mają więcej witaminy C niż produkty surowe! 100 g surowej kapusty dostarcza 48 g witaminy C, podczas gdy 100 g kapusty kiszonej dostarcza tylko 16 g witaminy C. Za kwaśny smak odpowiada kwas mlekowy, a nie witamina C!
  • Im dużej trwa fermentacja, tym więcej cennych składników przenika do soku, dlatego on też jest wartościowym produktem;
  • Są mniej kaloryczne niż warzywa, z których zostały zrobione. Dzieje się tak, bo bakterie prowadzące fermentację „zjadają” cukier, zamieniając go na kwas mlekowy;
  • Niestety zawierają sporo soli – dlatego jednak należy je jadać z umiarem.

Najzdrowsze są kiszonki wykonane w domu

Do produkcji kiszonek, które możemy dostać w sklepach, dodaje się przeważnie jeden szczep bakterii i substancje przyspieszające proces fermentacji. Powoduje to zubożenie kiszonki jeżeli chodzi o walory zdrowotne. Najlepiej, kiedy proces fermentacji przebiega powoli, w sposób naturalny.

Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę, ale też buraki, marchew, jabłka.

Surówka z kiszonej kapusty (dla 4 osób)

Dodatek jabłka i marchewki łagodzi smak kiszonej kapusty, dzięki temu również dzieci dają się przekonać do zjedzenia takiej surówki.

  • 400 g kiszonej kapusty
  • jabłko
  • marchewka
  • ½ sporego pora
  • ok. 6 łyżek oliwy
  • cukier, pieprz, ewentualnie sól,

Spróbuj kiszoną kapustę. Jeżeli jest bardzo mocno ukiszona, trzeba ją delikatnie przepłukać i odcisnąć. Jabłko i marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora przekrój na pół, przepłucz, pokrój w paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dopraw do smaku odrobiną soli, pieprzem i cukrem.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl

lista aktualności