Zdrowie i uroda

Borówka amerykańska

29-12-2015

Z wyglądu podobna na swojskiej jagody, borówka amerykańska wydaje się być niedoceniana. Jest dostępna przez cały rok, a jednak kiedy mówimy o szczególnie wartościowych dla naszego organizmu owocach, nie myślimy o niej. Szkoda, ponieważ to niezwykle zdrowy owoc i osoby zwracające uwagę na zdrowy styl życia powinny włączyć go do swojej diety. 

Działanie przeciwnowotworowe

Borówka amerykańska zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, posiada bowiem ogromny tzw. potencjał oksydacyjny; czyli innymi słowy stanowi bogate źródło związków będących przeciwutleniaczami. W skórce i miąższu borówki jest obecny  niebieski barwnik, który, w połączeniu z witaminami C, E i A, jest główną substancją zapobiegającą szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Dodatkowo, w borówce obecne są kwas elagowy oraz kwas foliowy, które ograniczają rozwój komórek nowotworowych (np. szyjki macicy). Borówka amerykańska zawiera również naturalny kwas salicylowy, czyli lupeol. Wydaje się, że lupeol daje pozytywne wyniki w zapobieganiu i terapii nowotworów jamy ustnej; jest też on badany pod kątem zastosowania przeciwko nowotworom trzustki i prostaty. Warto wspomnieć, że lupeol występuje również w jeżynach, papai oraz czarnej porzeczce.

Działanie na układ krążenia

W borówce amerykańskiej obecny jest również resweratrol. Związek ten działa korzystnie na układ krążenia, ogranicza stany zapalne w ścianach naczyń krwionośnych, zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania skrzepów w świetle naczyń krwionośnych, zwiększa rozkurcz naczyń krwionośnych. Dzięki jego działaniu serce i mózg są lepiej ukrwione, a tym samym dotlenione i odżywione.

Oczywiście, resweratrol jest również przeciwutleniaczem i jako taki ogranicza działanie wolnych rodników, nie tylko opóźniając procesy starzenia, ale i zapobiegając mutacjom komórek.

Jakie jeszcze są korzystne efekty spożywania borówek?

- badania pokazują, że regularne jedzenie borówek korzystnie wpływa na pamięć;

- borówki spokojnie mogą jeść osoby na diecie odchudzającej, te owoce mają niski indeks glikemiczny, a ich garść to tylko 29 kcal.

- działają korzystnie na siatkówkę oka, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Jak jeść borówki

Borówka amerykańska zachowuje maksimum swoich wartości odżywczych, kiedy jest jedzona świeża, nie poddana działaniu wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem jest jedzenie borówek razem z jogurtem i płatkami na śniadanie, dodawanie ich do sałatek owocowych lub zrobienie z ich użyciem sernika na zimno. Jeżeli chcemy możemy przybrać nimi ciasto już upieczone.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności