Zdrowie i uroda

Chipsy

18-02-2015

Chipsy – jedna z najpopularniejszych przekąsek, trudno im się oprzeć. Niestety, należą również do przekąsek najmniej zdrowych.

Tradycyjne chipsy ziemniaczane zawierają około 30-40% tłuszczu, co więcej około 50% stanowią węglowodany; powoduje to, że chipsy są niezwykle kaloryczne. Ich 100 g to przynajmniej 500 kcal, czyli prawie tyle ile powinien dostarczać obiad w diecie zawierającej 2 000 kcal.

Dodatkowo, tłuszcz obecny w chipsach jest wyjątkowo szkodliwy dla naszego zdrowia, zawiera on bowiem izomery trans kwasów tłuszczowych. Sprzyjają one rozwojowi chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, wadom rozwojowym płodu, ograniczają też płodność (więcej o izomerach trans przeczytasz tutaj.

Jak powstają chipsy? Na chipsy nadają się tylko niektóre odmiany ziemniaków. Dodatkowo, takie ziemniaki nie mogą mieć wad, czyli głęboko ukrytych oczek, zazielenienia, obić, nie mogą też być nieregularnego kształtu oraz zbyt małe. Specjalnie wybrane ziemniaki są krojone na plasterki i smażone w głębokim tłuszczu w wysokiej temperaturze. Już po usmażeniu do chipsów dodawana jest przyprawa, której zawdzięczają określony smak: serowy, bekonowy, cebulowy, paprykowy i inne.

Podczas smażenia w wysokiej temperaturze powstają związki niebezpieczne dla zdrowia. Mowa tu przede wszystkim o akrylamidzie. Substancja ta jest oskarżana o silne działanie rakotwórcze. Warto wiedzieć, że akrylamid znajduje się również we frytkach, popcornie, krakersach, płatkach śniadaniowych.

Niektóre chipsy produkuje się nie z ziemniaków, a z suszu ziemniaczanego, mąki ziemniaczanej, mączki roślin strączkowych zmieszanych  z wodą oraz innymi dodatkami, które pozwalają na formowanie określonych kształtów chipsów.

Chipsy zawierają również dużo soli, która w diecie przeciętnego Polaka i tak występuje w nadmiarze.

Jeżeli nie możecie żyć bez chipsów ziemniaczanych, warto spróbować zrobić je w domu. Umyte ziemniaki obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki (najlepiej użyć tzw. mandoliny, czyli specjalnej tarki). Rozkładamy je na blasze wyłożonej pergaminem, spryskujemy olejem rzepakowym, lekko solimy (można też posypać je papryką w proszku lub innymi przyprawami). Pieczemy w 180˚C przez około 8 minut z każdej strony.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności