Zdrowie i uroda

Co zamiast kawy?

08.12.2017

Dlaczego pijemy kawę? Potrzebujemy porannego pobudzenia, lubimy jej smak i aromat, czy może mamy za niskie ciśnienie? W zależności od tego, jakie pobudki kierują nami, kiedy sięgamy po kawę, możemy spróbować zastąpić ją innymi napojami.

Matcha

Jest to japońska, sproszkowana, zielona herbata. Uważa się, że samuraje pili ją w celu dodania sobie energii, powinna więc być świetnym zamiennikiem kawy. Jedna filiżanka matchy zawiera podobną ilość kofeiny, co filiżanka kawy.

Krzewy herbaciane są zacieniane przed zbiorem, co nasila ich prozdrowotne właściwości. Matcha ma bardzo duże ilości przeciwutleniaczy (dzięki nim zachowujemy młodość i poprawia się nasza odporność).

Oczywiście, jak ze wszystkim, z piciem matchy również nie należy przesadzać. Jej nadmiar może prowadzić do uszkodzenia wątroby.

Yerba mate

Yerba mate są to wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Pochodzą one z Ameryki Południowej (znane są też na Bliskim Wschodzie).

Zawiera pochodne kofeiny, które mają działanie pobudzające. Co więcej, yerba mate obniża też poziom cholesterolu, chroni wątrobę i zawiera przeciwutleniacze.

Kawa z mniszka lekarskiego

Jeżeli postanowiliśmy przeprowadzić detoks organizmu i w związku z tym musimy odstawić espresso, ale trudno nam bez niego żyć, możemy spróbować tego wywaru. Kawa z mniszka jest to napój przyrządzany z korzenia mniszka lekarskiego z dodatkiem innych ziół. Nie ma on właściwości pobudzających (chyba, że dołożymy do niego surowego kakao). Za to oczyszcza organizm (np. po kuracji antybiotykowej) i wspomaga odporność.

Więcej o kawie z mniszka przeczytasz tutaj: http://klaudynahebda.pl/detoksyfikujaca-kawa-mniszkowa-wzmacnia-odpornosc/

Kakao

A może zamiast kawy wypijecie poranne kakao? Oczywiście, piszę tu o prawdziwym kakao, a nie o gotowych mieszankach „kakaonaśladowczych”. Takie domowe kakao można przygotować tradycyjnie, na krowim mleku, ale można również użyć „mleka” roślinnego (np. migdałowego albo kokosowego) z niewielką ilością cukru, czy innego słodzika. Żeby podkręcić trochę smak kakao, można do niego dodać mielony cynamon i/lub kardamon.

Kakao zawiera magnez, na którego niedobory cierpi spora cześć naszej populacji. Zawiera też przeciwutleniacze i substancje pobudzające (jak teobromina, ale w mniejszej ilość niż kawa; teobromina pobudza czynność serca).

Prosty napój na podniesienie ciśnienia

Mam niskie ciśnienie i często piję kawę nie dla smaku, ale ponieważ chcę je sobie podnieść. Bardzo prostym sposobem na jego podniesienie jest wypicie napoju składającego się z soku wyciśniętego z cytryny/pomarańczy, sporej szczypty soli, łyżeczki miodu i ciepłej wody. Ten płyn pozwoli nam uzupełnić elektrolity w organizmie. Zdaję sobie sprawę, że zawsze się mówi, iż należy ograniczać ilość soli w żywności. Jednak, nie wolno przesadzać w żadną stronę. Ograniczać, nie znaczy wykluczać, ponieważ sód jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności