Zdrowie i uroda

Chlorella

12-07-2016

Chlorella często uznawana jest za pokarm, który może wyżywić ludzkość, w przypadku, kiedy zabrakłoby innych rodzajów żywności. Dlaczego?

Chlorella to roślina, a dokładniej – jednokomórkowa, zielona alga.

Składniki odżywcze obecne w chlorelli

Chlorella zawiera takie składniki odżywcze jak:

  • pełnowartościowe białko – zawiera do 60% białka, na dodatek jest to białko dostarczające wszystkie niezbędne (egzogenne) aminokwasy;
  • kwasy tłuszczowe GLA mające korzystne działanie w chorobach skóry oraz chorobach autoimmunologicznych;
  • karotenoidy takie jak luteina, czy zeaksantyna, które są pomocne w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej oka;
  • składniki mineralne: wapń (od 220 do 340 mg/100 g), żelazo (130-225 mg/100g), przy czym należy pamiętać, że jest to żelazo gorzej przyswajalne niż żelazo odzwierzęce, magnez (315-373 mg/100 g), cynk (70 mg/100 g);
  • chlorofil – związek, który ma budowę chemiczną bardzo podobną do czerwonego barwnika w naszej krwi; stąd uważa się, że chlorofil pomaga w anemii, a ponadto zobojętnia toksyny, ma korzystny wpływ na nadnercza, przyspiesza gojenie sie ran oraz pobudza do pracy układ odpornościowy.

Działanie chlorelli na organizm człowieka

Regularne spożywanie chlorelli przynosi różnorodne korzyści zdrowotne:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • obniża poziom glukozy, co jest korzystne u osób cierpiących na cukrzycę;
  • zmniejsza stany zapalne w organizmie;
  • przyspiesza gojenie się ran;
  • przyspiesza usuwanie z organizmu metali i toksyn, na przykład kadmu, który przyjmujemy wraz z warzywami korzeniowymi (marchewka);
  • pobudza do pracy układ odpornościowy;
  • korzystnie oddziałuje na wzrok;

Jak przyjmować chlorellę

Zaczynamy przyjmować niewielkie, około 3 g, ilości chlorelli, żeby z czasem dojść do 5-10 g. Spożywamy ją najdłużej przez ½ roku.

Jeżeli chcemy w pełni korzystać z właściwości chlorelli, najlepiej jest kupić preparat, w którym ściany komórkowe zostały rozdrobnione, dzięki czemu składniki obecne wewnątrz komórek będą całkowicie dostępne. Taki preparat może mieć napis „broken cell wall”.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności