Zdrowie i uroda

Aloes

13-03-2017

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała aloes za najbardziej biologicznie czynną roślinę. Znaczy to, że zawiera on mnóstwo związków, które na nas wpływają.

Substancje biologicznie czynne w aloesie

Aloes jest rośliną, która ma niezwykle szerokie, a jednocześnie dobrze udokumentowane, działanie na człowieka. Zawiera ponad 75 składników, które mogą oddziaływać korzystnie na nasz organizm. Trudno tu wymienić wszystkie, przykładowo można podać, że występują w nim: witamina C, beta-karoten, witaminy z grupy B, witamina E, wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, mannan, ksylan, aminokwasy (zawiera 7 z 9 niezbędnych nam, tzw. egzogennych, aminokwasów).

Do związków najbardziej wyróżniających się w aloesie należą:

  • Polisacharydy (czyli cukry złożone) – mające działanie odtruwające i lekko przeczyszczające. Wzmacniają one również układ odpornościowy. Jednym z nich jest acemannan, który posiada właściwości przeciwwirusowe, zwiększa poziom przeciwciał w organizmie człowieka, przyspiesza gojenie się ran.
  • Dysmutaza ponadtlenkowa (SOD) – enzym, który jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, ogranicza stany zapalne w organizmie, a dodatkowo ma działanie odtruwające.
  • Antraglikozydy – mają działanie przeciwbólowe oraz przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i  wirusobójcze. Są to związki występujące w liściach aloesu. Jednym z nich jest aloina. Długotrwałe, doustne przyjmowanie preparatów zawierających ten związek, może mocno podrażniać  jelita i prowadzić do ich nowotworów. Takie niekorzystne działanie mogą mieć soki z aloesu, które są robione z użyciem skórek.
  • Lupeol – ma szerokie działanie, ponieważ nie tylko jest środkiem przeciwbólowym, ale również odkażającym, przeciwbakteryjnym, ma też działanie antynowotworowe.
  • Minerały ORMUS, nazywane białym złotem (w ich skład wchodzą złoto, srebro, żelazo, rod, platyna, chrom) – uważa się, że mogą one pomóc zbilansować wszystkie minerały w organizmie oraz pozbyć się metali ciężkich i toksyn, mają dodawać energii życiowej. Wspomnieć należy, że w ich przypadku, jest sporo literatury, ale nie ma faktycznych badań naukowych.

Zastosowanie aloesu

Do dobrze udokumentowanych działań aloesu należą:

  • Korzystny wpływ na układ pokarmowy. Ma działanie prebiotyczne, czyli sprzyja rozwojowi „dobrych” bakterii w naszych jelitach. Dodatkowo, ogranicza rozwój grzybów, na przykład z rodzajuCandida; ma też działanie przeciwbakteryjne (hamuje namnażanie gronkowców). Ponadto, wspomaga gojenie uszkodzeń (nadżerek) błony śluzowej jelita.
  • Korzystne działanie na skórę – przyspiesza gojenie się ran, ogranicza wzrost i ilość brodawczaków. Działa również w walce z opryszczką narządów płciowych, z aftami w jamie ustnej oraz z  liszajem płaskim.
  • Działanie stomatologiczne – pasta do zębów zawierająca żel z aloesu jest bardzo skuteczna w walce z bakteriami powodującymi próchnicę.

Preparaty aloesu

Na rynku aloes jest obecny przede wszystkim w dwóch formach: mleczka aloesowego (alona), które posiada właściwości przeczyszczające oraz w postaci żelu aloesowego (miąższu), który ma szerokie działanie.

Przeciwwskazania do przyjmowania aloesu

Podstawowym przeciwwskazaniem jest alergia na aloes, która może objawiać się pieczeniem, kłuciem lub zaczerwienieniem.

Dodatkowo, nie zaleca się przyjmowania preparatów aloesowych kobietom ciężarnym i karmiącym piersią. Nie istnieją dokładne badania, które byłyby przeprowadzone na tej grupie. Spotkać można informacje, że aloes pobudzał macicę do skurczów, a u dzieci karmionych piersią występowały niepokój i biegunki.

Osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego nie powinny przyjmować preparatów aloesu zawierających antraglikozydy (np. wspomnianą już aloinę).

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności