Zdrowie i uroda

Żółty ser – jak kupować

25-11-2014

My, Polacy, jemy bardzo dużo sera. Stanowi on doskonałe źródło dobrze przyswajalnego wapnia, dodatkowo dostarcza nam pełnowartościowe białko. Jednocześnie, trzeba pamiętać, że zawiera też dużo tłuszczu i sodu. Stąd, nie można przesadzać z jego ilością w diecie. Tym bardziej warto kupować prawdziwe sery dobrej jakości. Tylko jak to zrobić?

Co to jest ser?

Ser – produkt spożywczy, który wytwarzany jest z MLEKA (krowiego, koziego, owczego lub innych zwierząt). Otrzymywany jest poprzez oddzielenie białek i tłuszczu w formie skrzepu, a następnie poddanie ich określonej obróbce.

Ser nie może zawierać tłuszczu roślinnego

Zgodnie z przepisami „ser” zawierający najmniejszą domieszkę tłuszczów roślinnych staje się wyrobem „seropodobnym”. Niestety, istnieją producenci łamiący ten przepis i dodający do swoich produktów tłuszcz roślinny – może to obniżyć koszty produkcji. Co więcej w tzw. produktach seropodobnych mogą się znaleźć skrobia, soja, czy mleko w proszku – substancje same w sobie nieszkodliwe, ale z definicji nie mogące być składnikami sera.

Pierwszym sygnałem, że kupujemy produkt nie będący serem, może być jego nazwa. Producent nie od razu musi napisać na opakowaniu „produkt seropodobny”, ale może po prostu omijać słowo „ser”, stosując wyrazy jednoznacznie się z nim kojarzące (np. samo „ementaler” albo „przysmak serowy”)

Taki „ser” ma zupełnie inna wartość odżywczą (mogą, ale nie muszą się w nim znajdować szkodliwe utwardzane tłuszcze trans). Zawiera mniej wapnia niż prawdziwy ser, a na dodatek wapń ten będzie gorzej przyswajalny. Mamy prawo wiedzieć, co kupujemy i świadomie wybierać.

Często (jednak nie zawsze) produkt serpodobny będzie bardziej blady i będzie miał rzadszą konsystencję niż prawdziwy ser.

Jak kupować ser?

  • Czytajcie etykiety – w przypadku prawdziwych serów na opakowaniu zawsze znajdziecie słowo „ser żółty”. Wyroby seropodobne muszą unikać tego określenia (np. kanapkowy grecki, produkt seropodobny typu hollandais, produkt seropodobny Javor z dziurami). Uwaga również na „sery” o obniżonej zwartości cholesterolu, które mogą zawierać dodatek tłuszczu roślinnego – zawsze zanim kupicie sprawdźcie skład podany na opakowaniu. W przypadku serów na wagę sprzedawca ma obowiązek podać wam skład sera! W prawdziwym serze powinny się znaleźć mleko oraz podpuszczka i bakterie kwasu mlekowego.
  • Cena – prawdziwy ser będzie droższy od wyrobu seropodobnego. Waszą czujność powinny wzbudzić przede wszystkim produkty kosztujące poniżej 15 zł za kilogram.
  • Prawdziwy ser najczęściej jest sprężysty i się nie kruszy.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności