Zdrowie i uroda

Superburaki

16-09-2014

Buraki to prawdziwa superżywność, a korzyści, które niosą są niemal nieograniczone:

  • buraki są niskokaloryczne, 100 g buraków to tylko 38 kcal – zatem poleca się je w diecie osób odchudzających się;
  • buraki zawierają dużo kwasu foliowego, który warunkuje prawidłowy rozwój płodu oraz wspomaga usuwanie z organizmu homocysteiny, której wysoki poziom może wywoływać choroby serca - zatem poleca się je w diecie przyszłych mam oraz osób jedzących dużo tzw. czerwonego mięsa;
  • azotany obecne w soku z buraków korzystnie wpływają na regulację ciśnienia krwi - zatem poleca się je w diecie osób cierpiących na nadciśnienie;
  • buraki łagodzą dolegliwości trawienne: zgagę, nadkwasotę, pobudzają wydzielanie żółci (a więc warto je łączyć z potrawami tłustymi, wówczas nasz organizm łatwiej sobie z nimi poradzi); 
  • buraki pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową, albowiem mają silne działanie zasadotwórcze; 
  • sok z buraków powinniśmy pić przez cały rok, ponieważ wzmacnia odporność. Kiedy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia, organizm łatwiej je zwalczy, jeżeli wspomoże go sok z buraków;
  • buraki mają też działanie wykrztuśne – pomagają przy kaszlu;
  • buraki zawierają barwnik – betaninę, która jest silnym przeciwutleniaczem. Czerwone barwniki ograniczają uszkodzenia DNA, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju nowotworu. Dwie szklanki soku z surowych buraków dziennie poprawiają stan chorych na raka przewodu pokarmowego;
  • buraki wspomagają organizm po chemioterapii;
  • ze względu na wysoką zawartość żelaza (oraz kwasu foliowego) zaleca się buraki w diecie osób cierpiących  na niedokrwistość i anemię;
  • błonnik zawarty w burakach zapobiega zaparciom;
  • buraki pomagają wyregulować poziom cholesterolu;

Czy zatem buraki mogą jeść wszyscy, bez ograniczeń? Otóż uważać na nie powinni cukrzycy. Po zjedzeniu buraków dość szybko wzrasta poziom cukru we krwi, dlatego diabetycy, mimo wszystko, nie powinni jadać ich zbyt często.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności