Zdrowie i uroda

Jedzmy ryby, nie tylko w Wigilię

11.03.2013

Tłuszcz rybi

Przede wszystkim ryby są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Należą tu kwasy EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy), których ryby są podstawowym źródłem w diecie człowieka (znajdziesz je też w glonach i wodorostach). Kwasy te:

  • Poprawiają odporność,
  • Wspomagają pracę mózgu (poprawiają pamięć i koncentrację),
  • Pprawiają humor (przeciwdziałają depresji),
  • Poprawiają jędrność skóry,
  • Obniżają ilość tłuszczów we krwi.

Ryby różnią się między sobą zawartością tłuszczu. Możemy je podzielić na:

  • Chude – zawierające poniżej 1% tłuszczu – dorsz, okoń, mintaj,
  • Średniotłuste – zawierające od 1% do 5% tłuszczu – fladrą, halibut, tuńczyk,
  • Tłuste – zawierające powyżej 5% tłuszczu, nawet do 25% tego składnika – łosoś, makrela, węgorz.

Generalnie, w tłustszych rybach zimnych wód morskich jest więcej kwasów omega-3, niż w rybach chudych.

Dobre źródła kwasów omega-3 to: łosoś, makrela, halibut, pstrąg tęczowy.

Jod

Ryby to główne, naturalne źródło jodu w naszej diecie. Jod jest składnikiem hormonów tarczycy, niezbędnym do prawidłowego wzrostu i osiągnięcia dojrzałości płciowej. Reguluje również przemiany energetyczne.

Inne składniki mineralne

Ryby zawierają również cynk, selen, żelazo, magnez. A ryby zjadane wraz ze szkieletem (szprotki, sardynki) stanowią doskonałe źródło wapnia.

Witaminy

Chodzi tutaj przede wszystkim o witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E). Najcenniejszą z nich, bo najrzadziej występującą w pożywieniu, jest witamina D.

Białko

Ryby zawierają średnio od 15-20 g białka w 100 g. Jest to białko o wartości zbliżonej do białka mięsa.

Ważne jest, żeby ryby przyrządzać tak, aby nie utraciły swoich cennych właściwości, zatem:

  • Gotuj na parze;
  • Piecz w rękawie, pergaminie albo naczyniu żaroodpornym;
  • Grilluj (najlepiej na elektrycznym grillu);
  • Zrób zupę rybną.

Unikaj natomiast smażenia. Uważaj również na pieczenie w folii aluminiowej. Jeżeli do ryby dodasz plasterki cytryny lub skropisz ją sokiem cytrynowym, pewne ilości metalu z folii mogą przejść do ryby.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl

lista aktualności