Diety odchudzające

W poszukiwaniu cukru

19-02-2013

Zacznijmy od śniadania... Płatki śniadaniowe mogą zawierać naprawdę sporo cukru. Zapomnij o czekoladowych kuleczkach, poduszeczkach z toffi czy kółeczkach obtoczonych w miodzie – to przede wszystkim cukier. Zamiast tak silnie przetworzonych zbóż, wybieraj płatki zbożowe z dodatkiem suszonych owoców. Zdrowe musli nie może mieć więcej niż 350-400 kcal/100 g, powinno za to zawierać 7-10 g błonnika pokarmowego/100 g. Takie musli nasyci, a nie pójdzie w biodra.

Zostańmy przy produktach zbożowych. Zjadasz drożdżówkę na drugie śniadanie, bo słyszałaś, że drożdże to witamina B. Drożdże dostarczają witamin z grupy B, ale w takiej słodkiej bułce znajduje się jeszcze mnóstwo niezbyt zdrowych składników: biała mąka (czyli prawie same węglowodany i ślady błonnika), cukier (żeby bułka była smaczna), tłuszcz. Jedna drożdżówka z makiem to ponad 300 kcal, drożdżówka z budyniem to ponad 250 kcal.

Jeżeli zamiast jogurtu naturalnego wybierzesz jogurt smakowy musisz się liczyć z tym, że dostarczy Ci on nadprogramowych kalorii. Do większości jogurtów, serków, twarożków, że nie wspomnę o tzw. deserach mlecznych, dodawany jest cukier. Produkty te, traktowane jako nabiał, mają dostarczać wapń. Niestety cukier, który jest do nich dodawany, ogranicza przyswajanie wapnia.

Pewnie zdajesz sobie sprawę, że napoje gazowane mogą być prawdziwą bombą kaloryczną, ale czy tak samo traktujesz soki? Po pierwsze należałoby rozróżnić sok świeżo wyciskany od soku z kartonika. Dajemy się złapać na zdjęcie owoców i napis, np. nektar. A w rzeczywistości jest to duża ilość wody i cukru, a mało owocu. Pamiętaj, że nawet w sokach samodzielnie wyciskanych w domu jest sporo cukrów. Co prawda, są to naturalne cukry owocowe (a do tego sok ma witaminy), ale mimo wszystko dostarczają kalorii. Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej odstaw wszystkie soki owocowe. Możesz natomiast przerzucić się na sok pomidorowy (natomiast marchewkowy już ma relatywnie sporo kalorii, w jego szklance jest ok. 85 kcal).

Uważaj na składniki produktów takie jak: glukoza, sacharoza, fruktoza, melasa – to wszystko są cukry, które organizm błyskawicznie zużywa, a nadmiar odkłada w postaci tkanki tłuszczowej.

Pamiętaj, że cukier nie tylko w prosty sposób sprzyja otyłości, ale ogranicza przyswajanie wielu składników odżywczych, takich jak wapń, magnez, selen czy witaminy z grupy B. To z kolei może stanowić przyczynę niskiej odporności na infekcje, zaburzeń pracy serca, przewlekłego zmęczenia, problemów z koncentracją.

W starym powiedzeniu „cukier krzepi” niewiele jest prawdy. Na krótką chwilę stanowi on zastrzyk energii, ale jego długotrwałe spożywanie w wysokich ilościach łączy się z masą kłopotów zdrowotnych.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

 

lista aktualności