Smaczna kuchnia

5 zasad zdrowszego grillowania

28-04-2025

Majówka i czerwcówka już niebawem, więc rozpoczynamy sezon na grillowanie. Czy spotkanie ze znajomymi przy grillu musi oznaczać spożywanie niezdrowych potraw? Niekoniecznie! Przedstawiamy 5 zasad, dzięki którym grillowanie stanie się zdrowsze.

1.Czysty grill to bezpieczny grill

Pamiętaj o dokładnym wyczyszczeniu rusztu grilla z zaschniętych resztek tłuszczu. Ich ponowne podgrzanie spowoduje bowiem wydzielenie substancji rakotwórczych. Do grillowania bezpieczniej jest także używać węgla z drzew liściastych, a nie iglastych (zawiera ono więcej żywicy, która podczas podgrzewania wydziela niebezpieczne związki). Mięso, szczególnie to wymagające dłuższego grillowania, powinno się kłaść na specjalnych tackach, aby wytapiający się tłuszcz nie kapał na rozżarzony węgiel. Ilość niebezpiecznych związków, rośnie wraz z ilością tłuszczu kapiącego z żywności bezpośrednio do ognia.

2. Przygotuj składniki wcześniej

Produkty, które zamierzasz upiec na grillu powinny mieć temperaturę pokojową, zaś mięso przeznaczone do grillowania warto wcześniej zamarynować. Zastosowanie marynaty przyspieszy proces pieczenia, a dodatek ziół dostarczy antyoksydantów, które częściowo zneutralizują działanie szkodliwych związków. Pamiętaj także, że nie wolno grillować produktów zamrożonych.

3. Wybieraj zdrowsze produkty

Znacznie zdrowiej jest grillować mięso chude (np. indyk) niż to bardziej tłuste (np. karkówka, kiełbasa). Mięsa chude znacznie szybciej się grillują, są lekkostrawne i nie zawierają dużych ilości tłuszczu, który kapiąc na węgiel, powoduje powstawanie szkodliwych substancji. Możesz zatem przygotować szaszłyki z marynowanego mięsa indyczego lub grillowane sznycle z indyka.

Warto także sięgać po ryby, których przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż przygotowanie mięsa. Świetnie sprawdzą się tutaj łosoś, dorsz czy pstrąg.

4. Grilluj nie tylko mięso

Grillować można nie tylko mięso. Świetnie sprawdzą się w tej roli także warzywa - papryka, cukinia, bakłażan, pieczarki, a nawet owoce - ananas, banan czy brzoskwinie. Dodatkowo do każdej porcji zjedzonego mięsa dobrze jest zjeść porządną porcję surowych warzyw będących dobrym źródłem antyoksydantów. Możesz zatem przygotować surówkę z rukoli, pomidorów, ogórka z sosem winegret i dodatkiem nasion słonecznika.

5. Nie zapominaj o napojach

Niestety często nieodłącznym elementem spotkań przy grillu są napoje słodzone lub alkoholowe. Dostarczają one tzw. pustych kalorii, czyli poza energią nie zawierają żadnych korzystnych witamin czy związków mineralnych. Dodatkowo alkohol pobudza apetyt, sprawiając, że jemy więcej niż rzeczywiście potrzebujemy. Warto zatem sięgać po wodę - czystą lub z dodatkiem cytryny, mięty, pomarańczy czy ogórka.

Marta Szałwińska – dietetyk, psychodietetyk. Na co dzień pracuje z podopiecznymi w prowadzonej przez siebie poradni dietetycznej Smaczna Terapia. Specjalizuje się w leczeniu otyłości, chorób metabolicznych, chorób tarczycy oraz zaburzeń odżywiania. Jej nadrzędnym celem jest kreowanie zdrowych nawyków żywieniowych, opartych na świadomych wyborach, dzięki którym podopieczni mogą czerpać satysfakcję z życia w pełni zdrowia. Prywatnie jest szczęśliwą żoną, mamą dwójki rozbrykanych brzdąców oraz właścicielką dwóch kotów.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności