Zdrowie i uroda

Budowanie odporności z pomocą diety

23-09-2021

Nasz system odpornościowy może świetnie bronić nas przed chorobotwórczymi zarazkami, trzeba mu tylko stworzyć warunki do działania. Innymi słowy warto wspomóc odporność dietą. To co jemy, ma bowiem ogromny wpływ na rozwój oraz przebieg ewentualnej choroby.

Badania naukowe dowodzą, że odpowiednia dieta oraz styl życia wzmacniają naturalną barierę ochronną, jaką organizm buduje przed szkodliwymi czynnikami. Jak zatem nasze żywienie powinno wyglądać?

Podstawą będzie urozmaicona dieta zgodna z założeniami talerza zdrowego żywienia. Więcej na ten temat przeczytacie w tym artykule: Talerz zamiast piramidy

Warto też zwrócić uwagę na kilka składników odżywczych, szczególnie wspierających układ odpornościowy.

Białko

Przeciwciała będące niejako żołnierzami, tworzącymi armię układu odpornościowego i walczące z wirusami i bakteriami, są białkami. Dieta uboga w białko może doprowadzić do braków wojskowych w armii, a to z kolej będzie przyczyną osłabienia, zmęczenia oraz zaburzeń odporności. Skąd najlepiej brać pełnowartościowe białko? Idealne będą tutaj chude mięsa: indyk i kurczak bez skóry, królik oraz ryby, jaja, fasola, czy groch.

Kiedy zachorujemy, zwłaszcza w infekcji z gorączką i nadprodukcją śluzu (katar, flegma), zapotrzebowanie na białko dodatkowo wzrasta. Jednocześnie nie mamy apetytu i nie powinniśmy obciążać organizmu koniecznością długotrwałego trawienia. Co wówczas jeść? Świetne rozwiązanie podsuwa ludowa mądrość – sięgnijmy po rosół. Najlepiej niech to będzie chudy rosół, ugotowany na piersi z indyka. Taka zupa posiada stosunkowo wysoką zawartość białka o działaniu przeciwzapalnym, które dodatkowo rozrzedza śluz obecny w górnych drogach oddechowych. Rosół jest również lekkostrawny i nawadnia organizm.

Rosół drobiowy zawiera nie tylko pełnowartościowe białko, dostarcza też witaminy B6 i B12 przeciwdziałające anemii i osłabieniu.

Witaminy C, D

Spadek odporności może wynikać z niedoborów witaminy C. Stąd do jesiennego, uodparniającego menu koniecznie wprowadzić należy jej bogate źródła, takie jak: czerwoną paprykę, aronię, natkę pietruszki, owoce dzikiej róży. Można również podeprzeć się cytrusami i kiwi.

Dla zachowania odporności bardzo ważny będzie odpowiedni poziom witaminy D w organizmie. Witamina ta jest produkowana w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych, których jesienią jednak brakuje. Stąd warto sięgnąć po suplementy zawierające witaminę D.

Bakterie jelitowe

Tak zwane dobre bakterie, zamieszkujące nasze jelita, są niezwykle ważne w budowaniu odporności. Bakterie te nie pozwalają rozgościć się w naszym przewodzie pokarmowym organizmom szkodliwym, ponadto potrafią same produkować część witamin oraz poprawiają perystaltykę jelit.

Jeżeli chcemy mieć odpowiednią ilość tych dobrych bakterii w naszych jelitach, musimy je tam wprowadzić oraz stworzyć im odpowiednie warunki do rozwoju. Jak to zrobić? Należy jeść kiszonki i produkty fermentowane, m.in.: kiszone ogórki, kiszoną kapustę, kefir, probiotyczne jogurty, pić zakwas z buraków. Warto zadbać również o dietę bogatą w substancje prebiotyczne, czyli wspierające rozwój dobrych bakterii jelitowych. Substancje takie występują np. w: cykorii, czosnku, cebuli, szparagach, bananach.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności