Zdrowie i uroda

Dieta lekkostrawna

08-01-2020

Często zdarza się, że po maratonie siedzenia przy suto zastawionych stołach w czasie świąt, czujemy się ociężali i przejedzeni, a nasz żołądek prosi o litość. W takiej sytuacji przez kilka dni można przejść na dietę lekkostrawną. Dobrze jednak mieć świadomość, czym naprawdę jest taki sposób żywienia.

Dieta lekkostrawna polega na pewnej modyfikacji tzw. żywienia podstawowego, innymi słowy ma za zadanie dostarczyć tyle samo energii i składników odżywczych co normalna dieta, ale wyklucza określone produkty i techniki obróbki kulinarnej. Nie wprowadzamy tutaj ujemnego bilansu energetycznego, albowiem dieta lekkostrawna nie jest dietą odchudzającą, a jedynie ma za zadanie ułatwić pracę naszemu układowi pokarmowemu.

Najogólniej rzecz ujmując będąc na diecie lekkostrawnej wyłączamy żywność bogatą w błonnik pokarmowy, tłuszcz oraz produkty wzdymające i ostre przyprawy (pieprz, ocet, ostrą paprykę).

Dieta lekkostrawna z reguły zalecana jest dla osób chorych (m.in. w chorobach układu pokarmowego takich jak: zapalenie błony śluzowej jelit, infekcje z gorączką), po zabiegach chirurgicznych oraz w przypadku osób starszych. Jednak jeżeli chcemy, aby nasz żołądek i jelita odpoczęły po świątecznym przejedzeniu, możemy ją stosować przez kilka dni.

Produkty zalecane:

  • pieczywo jasne oraz czerstwe, biały ryż, kasza jaglana, kasza jęczmienna;
  • indyk i kurczak bez skóry, cielęcina;
  • chude ryby, np. dorsz, sola, mintaj;
  • jajka na miękko;
  • jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko, maślanka, chudy oraz półtłusty twaróg;
  • warzywa i owoce – pieczone, gotowane lub duszone, bez skórki; najlepiej z wykluczeniem tych których należy unikać;
  • oliwa, olej rzepakowy, olej lniany, masło – umiarkowane ilości;
  • woda mineralna niegazowana, lekkie herbaty i kawa;
  • kisiel, galaretka, mus owocowy.

Unikać należy:

  • pieczywa z mąki pełnoziarnistej, brązowego ryżu i makaronu, kaszy gryczanej, słodkich bułeczek, croissantów, ciasta francuskiego;
  • tłustej wieprzowiny;
  • sushi (ryb surowych), ryb wędzonych
  • śmietany, serów topionych, serów pleśniowych,
  • gruszek, śliwek, warzyw kapustnych, rzodkiewki, papryki, cebuli i czosnku;
  • alkoholu;

Zalecane techniki kulinarne: pieczenie, duszenie i gotowanie (w tym na parze). Będąc na diecie lekkostrawnej nie smażymy.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności