Zdrowie i uroda

Dieta MIND

18-11-2021

Dieta MIND obniża ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 53%, przy okazji zmniejsza też prawdopodobieństwo rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz chroni przed wczesną demencją, a do tego jest stosunkowo łatwa w stosowaniu. Czy ta dieta ma jakieś wady? Przyjrzyjmy się jej bliżej.

Dieta MIND – jak powstała

Angielski wyraz MIND oznacza umysł. W przypadku tej konkretnej nazwy jest to również skrót od: Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay, czyli interwencja śródziemnomorska-DASH w opóźnieniu neurodegeneracyjnym. Dieta ta powstała z połączenia najzdrowszych diet świata: diety śródziemnomorskiej i diety DASH. Dodatkowo zebrano w niej te produkty spożywcze, które są najkorzystniejsze dla mózgu i układu nerwowego.

Twórczynią diety MIND jest Martha Clare Morris, epidemiolog zajmująca się badaniem wpływu składników odżywczych na ciało człowieka. Oparła ona swoją dietę na wieloletnich badaniach odnośnie wpływu żywności na pracę mózgu.

Dieta MIND – założenia

Produkty spożywcze zostały podzielone na piętnaście grup. Dziesięć z nich ma korzystny wpływ na działanie mózgu. Pozostałe pięć nie posiada takich właściwości.

Do żywności korzystniej dla mózgu zalicza się: warzywa zielonoliściaste, inne warzywa, owoce jagodowe (zwłaszcza jagody, ale też maliny, czy borówki), orzechy, nasiona roślin strączkowych, zbożowe produkty pełnoziarniste, ryby (zwłaszcza tłuste morskie), drób, oliwę i wino.

Do produktów odradzanych należą: masło i margaryna, żółty ser, wypieki i słodycze, czerwone mięso, dania typu fast-food oraz smażone.

Jaka powinna być częstotliwość jedzenia zalecanych produktów?

  • zielone warzywa (m.in. brokuły, sałata, szpinak) – co najmniej 6 porcji na tydzień, ideałem jest jedzenie 3 porcji w ciągu dnia;
  • inne warzywa – przynajmniej 1 porcja dziennie;
  • owoce jagodowe – przynajmniej 2 porcje w tygodniu;
  • orzechy – 5 razy w tygodniu;
  • strączki – przynajmniej 3 razy na tydzień;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe – 3, a nawet więcej, porcji w ciągu dnia;
  • ryby – przynajmniej 1 raz na tydzień;
  • drób – 2 razy na tydzień;
  • oliwa – stanowi podstawowy tłuszcz do gotowania;
  • wino – 1 kieliszek dziennie.

Warzywa należy jeść przed wszystkim na surowo.

Dieta MIND – zalety i wady

Jest to dieta łatwa, oparta na prostych zasadach. Nie narzuca ona określonych dań. Można ją stosować w każdym wieku. Jest nie tylko dobra dla mózgu, ale dla całego organizmu. Zaleca się ją diabetykom. Uznaje się również, że jest bardzo dobra do utrzymania prawidłowej masy ciała (aczkolwiek nie jest to dieta odchudzająca).

Największa wadą diety MIND jest jej stosunkowo wysoki koszt i pewna sezonowość. Je się sporo orzechów, ryb i owoce jagodowe (poza sezonem trzeba sięgać po mrożonki, bądź jakiekolwiek dostępne).

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności