Zdrowie i uroda

Dieta Okinawska

23-03-2016

Okinawa to japońska wyspa na Oceanie Spokojnym. Cechą charakterystyczna jej mieszkańców jest najwyższa w Japonii i jedna z najwyższych na świecie średnia oczekiwana długość życia. Na Okinawie przypada 50 stulatków na 100 000 osób, przy czym zdecydowana większość to kobiety.

Przyczyny długowieczności

Wśród prawdopodobnych przyczyn długowieczności mieszkańców Okinawy wymienić można:

  • geny
  • silne związki z rodziną i przyjaciółmi
  • regularną aktywność fizyczną (również wśród osób w podeszłym wieku) – spacery (przynajmniej kilka kilometrów dziennie), pracę w ogrodzie, karate
  • tzw. „ikigai” – czyli cel w życiu, powód dla którego rano wstaje się z łóżka
  • dieta

Dieta mieszkańców Okinawy

Do podstawowych cech diety mieszkańców Okinawy zaliczamy:

  • duże spożycie warzyw,
  • wysokie spożycie roślin strączkowych, przede wszystkim soi,
  • jedzenie ryb,
  • niewielkie spożycie mięsa i jego przetworów oraz nabiału,
  • umiarkowane picie alkoholu,
  • picie herbaty jaśminowej,
  • ograniczone spożycie cukrów prostych,
  • niski indeks glikemiczny spożywanej żywności,
  • niską gęstość kaloryczna żywności – podstawową zasadą diety okinawskiej jest nienajadanie się do syta; je się do momentu, kiedy czuje się najedzonym w jakichś 80%,
  • wysoką zawartość kolagenu oraz elastyny – w tradycyjnej diecie okinawskiej je się zupę ze świńskich nóg i wodorostów, świńskie uszy, świńskie żołądki.

Żywność typowa dla diety okinawskiej

  • bataty, czyli słodkie ziemniaki – mają silne właściwości przeciwutleniające, zawierają potas, magnez, karetonoidy oraz błonnik pokarmowy;
  • wodorosty (m.in. kombu, wakame, mozuku) – dostarczają jod oraz zawierają związki regulujące poziom glukozy i insuliny w organizmie;
  • kurkuma – ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne;
  • soja i jej przetwory (tofu, miso) – stanowi główne źródło białka w diecie, bierze udział w ochronie przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego oraz osteoporozy;
  • grzyby shiitake – zawierają niezbędne aminokwasy, mają wykazywać właściwości przeciwnowotworowe (zawierają lentinan); suszone na słońcu są również źródłem witaminy D.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności