Zdrowie i uroda

Jadłospis na poprawę odporności

05.08.2012

Śniadanie

Kanapka z wędliną drobiową z sałatką z czerwonej papryki i oliwek

II śniadanie

Jogurt naturalny z łyżką miodu, otrębami pszennymi, orzechami np. brazylijskimi i suszonymi śliwkami, posypany cynamonem

Obiad

Pierwsze danie: Zupa krem z dyni

Drugie danie: Pierś z indyka pieczona w ziołach z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty (kiszona kapusta, marchewka, jabłko, oliwa, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier)

Podwieczorek

Sałatka owocowa (pomarańcza, kiwi, gruszka, suszone morele)

Kolacja

Sałatka z kiełkami (mix sałat, kiełki pszenicy, mozarella light, pomidorki koktajlowe, prażone pestki z dyni, oliwa czosnkowa**) z kromką pieczywa razowego i plasterkiem wędliny drobiowej

**pokrojone ząbki czosnku włóż do karafki i zalej oliwą, pozostaw na kilka dni w chłodnym, zacienionym miejscu.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl

lista aktualności