Zdrowie i uroda

Jaką golonkę jeść - z indyka czy wieprzową?

01.08.2013

Osoby kochające goloneczkę, a mające problemy z nadwagą, cholesterolem, czy miażdżycą ucieszy wiadomość, że nie muszą wyrzekać się swojego ulubionego dania. Wystarczy jedynie mięso wieprzowe zastąpić indyczym. Bez wątpienia golonka indycza jest zdrowsza od wieprzowej, a do tego przynajmniej równie smaczna. Jedzmy więc golonkę indyczą. Dlaczego? Lista powodów poniżej:

  • oba rodzaje golonki zawierają pełnowartościowe białko zwierzęce, podstawowy element budulcowy w naszym organizmie;
  • golonka z indyka zawiera sporo żelaza; pod względem jego zawartości nie ustępuje golonce wieprzowej, oba rodzaje golonki zawierają 1,1 mg żelaza;
  • uwaga na cholesterol - jeżeli masz z nim kłopoty golonkę z indyka jedz bez skóry, zawiera ona dużo cholesterolu, ale wystarczy odłożyć ją na bok i znacząco ograniczymy zawartość cholesterolu w naszym daniu;
  • wartość energetyczna golonki z indyka wynosi tylko 142 kcal, a golonki wieprzowej - 294 kcal;
  • golonka z indyka zawiera tylko 9 g tłuszczu, golonka wieprzowa - 25 g;

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl

lista aktualności