Zdrowie i uroda

Kiełki – idealne na przedwiośnie

01.04.2014

Najbogatsze w substancje odżywcze jest nasionko, z którego właśnie wykiełkowała młoda, roślinka. Kiełki zawierają dużo więcej witamin, minerałów, substancji antynowotworowych i antyoksydantów niż nasiona, z których wyrosły, czy rośliny którymi się staną.

Co kryją kiełki?

  • Podstawowe związki odżywcze, tyle że łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka – białka są rozkładane do peptydów i aminokwasów, a tłuszcze do wolnych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu nasz przewód pokarmowy szybko i łatwo może ich użyć.
  • Witaminy – np. C, K, E, na dodatek mogą zawierać ich nawet 40 razy więcej w stosunku do dorosłych roślin.
  • Składniki mineralne – żelazo (którego niedobory są dosyć powszechne), magnez, jod, miedź, wapń, selen. Co więcej, w kiełkach rozkładane są substancje takie jak fityniany, które w dorosłych roślinach ograniczają wchłanianie tych składników mineralnych!
  • Substancje antynowotworowe – np. sulforafan – związek ten występuje w brokułach, (ale też kapuście, brukselce). Gotowanie zmniejsza zawartość sulforafanu w brokułach. Naukowcy pracują nad pozyskaniem brokułów zawierających 3-krotnie więcej tego składnika. My natomiast znamy szybszy sposób dostarczenia tego związku do organizmu – wystarczy jeść surowe kiełki nasion roślin krzyżowych!

Jak i dlaczego jeść kiełki?

Najlepiej na surowo i codziennie. Kiełki spożywane codzienne w ilości ok. 3 sporych garści wpływają korzystnie na organizm człowieka: obniżają stężenie glukozy we krwi, zmniejszają ilość cholesterolu LDL, poprawiają odporność, odtruwają organizm, mają działanie przeciwzapalne, posiadają właściwości antynowotworowe.

Kiełkami można posypać kanapkę, omlet lub jajecznicę, można dodać je do sałatki, jogurtu, twarożku albo do zupy. Kiełki nasion roślin strączkowych (fasoli mung, soi) można podawać też na ciepło w daniach mięsnych (poniżej przepis na zupę meksykańską).

Domowe kiełki

Gotowe kiełki można kupić w sklepie, jednak tańszym (aczkolwiek trochę bardziej pracochłonnym) rozwiązaniem będzie założenie własnej hodowli kiełków.

Kup nasiona, przebierz je (usuń np. nasiona połamane) i wypłucz w letniej wodzie. Przygotowane nasiona namocz w wodzie przez całą noc. Rano wypłucz je na sicie i rozłóż na wilgotnej ligninie (albo gazie) w temperaturze do 22˚C, z daleka od przeciągów i pełnego słońca. Pamiętaj, żeby zraszać je kilka razy w ciągu dnia, ponieważ podłoże musi być stale wilgotne.

Co można uprawiać? Wybór jest ogromny. Do kiełkowania nadają się:

  • nasiona roślin krzyżowych – brokuł, rzeżucha, jarmuż, rzodkiewka;
  • nasiona roślin strączkowych – fasola np. mung, cieciorka, soczewica, lucerna;
  • nasiona zbóż – owies, jęczmień, gryka, amarantus, ryż;
  • pestki, nasiona roślin oleistych – słonecznik, dynia, len.

Zupa meksykańska

Tak naprawdę nie wiem skąd nazwa tej zupy, ale że pod taką właśnie nazwą poznałam ją przed laty, to tak podaję. Zupa ta jest właściwie swego rodzaju daniem jednogarnkowym.

Składniki (na 4 osoby):

  • ok. 1 litra wywaru warzywnego (albo drobiowego)
  • 0,5 kg mięsa z indyka na kotlety Samo dobro
  • duża puszka czerwonej fasolki
  • duża puszka kukurydzy
  • puszka kiełków fasolki mung
  • mała cebulka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka
  • zioła prowansalskie
  • ewentualnie starty żółty ser do posypania – kaloryczny, ale zawiera sporo wapnia

Wykonanie:

  1. Mięso podsmaż na wodzie (tak, żeby nie było surowe), pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Fasolę, kukurydzę i kiełki osącz z zalew i przepłucz na sicie.
  3. Do gotującego się wywaru warzywnego dodaj mięso z cebulką i czosnkiem, fasolę, kukurydzę i kiełki oraz zioła prowansalskie. Gotuj około 7 minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką.
  4. Zupę możesz posypać żółtym serem, możesz też jeść ją z bułką grahamką.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl

lista aktualności