Zdrowie i uroda

Przeziębieniu mówimy nie

01.03.2014

Jesienna plucha sprzyja infekcjom, na które szczególnie narażone są osoby z osłabionym układem odpornościowym. Dobrze działający układ odpornościowy potrafi sobie poradzić z atakiem zarazków. W budowaniu odporności bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Poniżej znajdziecie produkty spożywcze, które mają korzystny wpływ na odporność.

Natka pietruszki

Jest bardzo bogata w żelazo, które zwiększa ilość przeciwciał oraz ogranicza rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Stanowi doskonałe źródło witamin C i A.

Najlepiej jest jeść świeżą natkę, wysoka temperatura pozbawia ja wielu cennych właściwości. Dodawajmy więc natkę do kanapek, surówek, posypujmy nią zupy i ziemniaki, pijmy ją w postaci koktajli owocowo-warzywnych (Natka – zielony skarb).

Czosnek i cebula

Czosnek zawiera allicynę, substancję niszczącą wirusy powodujące przeziębienia. Jest też dobrym źródłem witaminy C (100 g czosnku ma jej tyle samo co np. 100 g mandarynek). Natomiast cebula jest bogata w siarczki hamujące rozwój infekcji oraz łagodzące jej przebieg. Obydwa wymienione warzywa najlepiej jeść na surowo, jako dodatek do surówek, past, a nawet kanapek.

Jogurt

Najlepsze dla poprawy odporności będą te fermentowane produkty mleczne, które zawierają bakterie probiotyczne. Ważne jednak jest żeby jeść je systematycznie, przez dłuższy okres czasu, dopiero wtedy mogą wzmocnić bariery ochronne naszego organizmu. Zawsze można również łykać preparaty apteczne zawierające szczepy bakterii probiotycznych. Warto jednak pamiętać, ze jogurt sam w sobie ma wiele korzystnych właściwości, m.in. zawiera dużo wapnia oraz poprawia skład naszej własnej mikroflory w przewodzie pokarmowym.

Miód

Ma właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Ochrania górne drogi oddechowe przed rozwojem infekcji. Szczególnie dużo substancji wspomagających nasz układ odpornościowy (kwasów organicznych, enzymów, mikroelementów) jest w miodzie spadziowym. Profilaktycznie powinniśmy zjadać 1-2 łyżki miodu dzienne. Ważne jest jednak jego odpowiednie przygotowanie,  tak aby jak najsilniej wykorzystać jego właściwości. Najlepiej jest rozpuścić 1 łyżkę miodu w szklance letniej (nie gorącej) wody i zostawić ją na noc. Rano pijemy tak przygotowany roztwór np. z sokiem z cytryny.

Ryby

Zawierają kwasy omega-3, które uczestniczą w budowie związków przeciwzapalnych, poprawiających pracę układu odpornościowego. Najlepiej jeść tłuste ryby morskie, takie jak: łosoś, śledź, halibut, makrela. Zaleca się spożywać ryby 2 razy w tygodniu. Jednak ryby zawierają również zanieczyszczenia takie jak np. metale ciężkie. Osoby, które nie jedzą ryb powinny w okresie jesienno-zimowym spożywać kwasy omega-3 w postaci tranu dostępnego w aptece. Zaleca się im również spożywanie siemienia lnianego oraz orzechów włoskich.

Grejpfruty

Jeden grejpfrut pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, przy czym odmiany różowe są bogatsze w tą witaminę niż odmiany żółte. Witamina C pobudza produkcję interferonu, białka które przeciwdziała rozwojowi zarazków w organizmie. Witamina C uszczelnia również ściany naczyń krwionośnych, utrudniając przenikanie wirusów do wnętrza organizmu.

Grejpfruty dobrze jest jeść z białymi błonkami, ponieważ zawarte w nich flawonoidy wzmacniają działanie witaminy C.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl

lista aktualności