Zdrowie i uroda

Przykładowy jadłospis dla kobiet z PMS

14.08.2012

Kilka dni przed miesiączką stajemy się rozdrażnione, nasze ciało zaczyna puchnąć, a na dodatek ciągle chce nam się jeść! To wszystko są objawy syndromu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Odczujesz mniejszy dyskomfort, kiedy zastosujesz się do kilku reguł żywieniowych: unikaj żywności przetworzonej zawierającej dużo soli, dostarcz do organizmu spora dawkę magnezu, dużo pij i spróbuj poniższych dań.

Pamiętaj: pomiędzy posiłkami pij niegazowaną wodę mineralną, najlepiej bogatą w magnez.
Jeżeli pomiędzy posiłkami odczujesz głód możesz pozwolić sobie na jedną, małą przegryzkę: garść orzechów włoskich, garść migdałów, kilka suszonych moreli albo śliwek.

I śniadanie (do wyboru z poniższych)

  • kromka chleba żytniego razowego z 2 plasterkami szynki drobiowej, jajko na miękko, pomidor, kilka listków sałaty; herbatka rumiankowa
  • jogurt naturalny zmiksowany z malinami zjedz z kilkoma łyżkami muesli, posyp słupkami migdałów; do picia sok porzeczkowy
  • bułka grahamka, 2 plastry twarogu półtłustego, szczypiorek, rzodkiewki; szklanka mleka 2%

II śniadanie (do wyboru z poniższych)

  • grejpfrut
  • kiwi, 2 plastry ananasa, pół szklanki truskawek zmiksowane z pół szklanki kefiru 2% tłuszczu
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu z kiełkami i czerwoną papryka pokrojoną w kostkę

Obiad (do wyboru z poniższych)

  • pierś z indyka pieczona w pergaminie w ziołach, brązowy ryż, sałatka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, kukurydza, mandarynki, cebula, marchewka, pomidor, jogurt naturalny); do picia: sok pomidorowy
  • filet z pstrąga obłożony plasterkami cytryny gotowany z warzywami (obrane w pokrojone w plasterki: marchew, pietruszka, seler) na parze; ziemniaki posypane koperkiem; surówka z kiszonej kapusty z marchewką, oliwą i natka pietruszki; do picia: sok pomidorowy
  • pierś z kurczaka marynowana w jogurcie (jogurt mieszamy z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy) smażona na grillowej patelni z razowym makaronem, sałata z pomidorem, żółta papryką i czerwoną cebulą polana sosem winegret i posypana ziarnami słonecznika; do picia: sok pomidorowy

Kolacja (do wyboru z poniższych)

  • sałatka z tuńczyka (tuńczyk w oleju, blanszowany kalafior, papryka żółta, pomidor, koperek, pietruszka) z kromką chleba żytniego razowego; do picia: melisa
  • zupa krem z selera (obieramy i kroimy seler korzeniowy, małą marchewkę, małą cebulkę, gotujemy na bulionie warzywnym, miksujemy, dodajemy jogurt, posypujemy natką pietruszki) z chlebem typu graham; do picia kubek kakao
  • sałatka z selera naciowego z żurawiną i indykiem (gotowana pierś z indyka, seler naciowy, żurawina, majonez zmieszany z jogurtem, pieprz, ewentualnie odrobina soli); do picia: herbatka z lawendy

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl

lista aktualności