Zdrowie i uroda

Słodkie, które nie tuczy

24-06-2020

Jeszcze przed narodzinami poznajemy smak słodki, takie są bowiem wody płodowe w brzuchu mamy. Trudno się więc dziwić, że większość z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Słodkie małe co nieco z łatwością poprawia nam humor. Problem w tym, iż czasem mała słodycz zamienia się w dużą i przybywa nam od niej kilogramów. Czy istnieją desery, które nie tuczą?

Co tuczy w deserze?

Najwięcej tyjemy od tłuszczu i cukru. I to te składniki warto ograniczać w słodkościach, które jemy.

Nadmiar tłuszczu oraz tłuszcz złej jakości nam szkodzą. Jaki tłuszcz jest szkodliwy? Najwięcej szkody mogą wyrządzić kwasy tłuszczowe trans. Między innymi przyczyniają się one do podniesienia poziomu tak zwanego złego cholesterolu oraz nasilają stany zapalne w organizmie. Ten typ tłuszczu jest obecny w herbatnikach, kruchych ciasteczkach, wafelkach, cieście francuskim. Zatem najlepiej ich unikać. Warto również wykluczyć ze swojej diety (albo przynajmniej poważnie ograniczyć) desery zawierające śmietanę kremówkę (czyli zawierającą 36% tłuszczu), to prawdziwa bomba kaloryczna. Ciastem, które w ogóle nie zawiera tłuszczu, jest lekki biszkopt. Byle tylko nie przełożyć go ciężkim kremem. Można za to położyć na nim owoce i zalać je galaretką (najlepiej domowej roboty).

Niewątpliwie kilogramów nam przybywa przez naszą skłonność do używania cukru. Powinniśmy go ograniczać, nie tylko słodząc herbatę, ale też zmniejszając jego ilość, w stosunku do tej podanej w przepisie. Czy jest sens zamieniać biały cukier na brązowy (trzcinowy)? Zależy co chcemy osiągnąć. Cukier to cukier, niezależnie od koloru. Ten brązowy będzie miał trochę więcej dodatkowych składników odżywczych, których nie ma w pospolitym, białym cukrze, ale te różnice są doprawdy niewielkie. Cukier trzcinowy nadaje potrawie głębszy aromat. Jednym to odpowiada, innym niekoniecznie. Cukier można też zastępować miodem, czy daktylami. Jednak dalej deser pozostanie kaloryczny. Ilość kalorii zmniejszy użycie słodzika, ale może mieć on wpływ na smak i niewątpliwie powoduje wzrost ceny dania.

Jakie słodkości są dla nas najlepsze?

  • Owoce – można je jeść same, ale można również polać jogurtem, albo zapiec, na przykład pod kruszonką. Zamiast tradycyjnej kruszonki można owoce posypać płatkami owsianymi, samymi lub zmieszanymi z płatkami migdałowymi. Owoce zmiksowane z jogurtem (ewentualnie kefirem/maślanką) dadzą pyszny koktajl;
  • Domowa galaretka, w której kontrolujemy zawartość cukru – wystarczy domowy sok owocowy, czy kompot wymieszać z żelatyną lub agarem;
  • Zapiekany brązowy ryż z owocami i jogurtem naturalnym albo domowy pudding z brązowego ryżu (na bazie mleka półtłustego lub napoju migdałowego/sojowego);
  • Gorzka czekolada, taka zawierająca przynajmniej 70% kakao.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności