Katalog przepisów

Azjatycki ogień

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 500 g fileta z piersi z indyka
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g groszku cukrowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 suszone chili w całości
  • 70 g nerkowców
  • 25 ml sosu sojowego
  • 20 ml mirin (słodkie japońskie wino ryżowe)
  • 20 ml sosu rybnego
  • 10 ml oleju sezamowego
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g brązowego cukru
  • 1/2 cytryny (sok) lub 20 ml octu ryżowego
  • 3 g sezamu
  • 2 łodyżki świeżej kolendry
  • 10 ml oleju
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Na rozgrzanej patelni upraż przez 4 minuty nerkowce, aż się zarumienią i poczujesz mocny orzechowy aromat.
    2. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek wyciśnij.
    3. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu: sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, sok z cytryny lub ocet, mirin, cukier mąkę ziemniaczaną i 80 ml wody.
    4. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż papryczkę chili.
    5. Zwiększ ogień i dodaj pokrojoną w kostkę pierś z indyka doprawioną solą i pieprzem.
    6. Następnie dorzuć czosnek oraz cebulę. Zalej sosem. Gdy zgęstnieje, dodaj paprykę oraz groszek cukrowy, a następnie nerkowce.
    7. Serwuj z ryżem, sezamem oraz kolendrą.

    Smacznego!

Inne przepisy