Katalog przepisów

Duszona pierś z indyka na kanapkę

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 55 min
Składniki:
  • 500 g Fileta z piersi indyka
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 g suszonego majeranku
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 15 ml oleju
  • 20 g masła
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Pierś z indyka natrzyj solą, pieprzem i majerankiem z każdej strony.
    2. W garnku dopasowanym do rozmiarów fileta rozgrzej olej i roztop masło. Dodaj ćwiartki cebuli oraz rozgnieciony czosnek w łupinkach.
    3. Na średnim ogniu obsmaż pierś obłożoną gałązkami tymianku, po 8 minut z każdej strony lub aż będzie rumiana. Wlej bulion, zmniejsz ogień i duś jeszcze przez około 30 minut.
    4. Po wyjęciu z garnka poczekaj aż pierś ostygnie ostudzić i pokrój ją w plastry na kanapki (najlepiej smakują z żurawiną).

    Smacznego!

Inne przepisy