Katalog przepisów

Golonki z indyka na kaszy quinoa

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Składniki:
  • 2 Golonki z indyka
  • 8 średnich boczniaków
  • 1 biała cebula
  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 2/4 szklanki kaszy quinoa
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 100 g szpinaku
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Golonki zamarynuj w marynacie składającej się z łyżki oleju, wędzonej papryki, suszonego rozmarynu, soli i pieprzu w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie w dużym garnku lub głębokiej patelni na pozostałym oleju obsmaż je z obydwu stron przez ok. 2 minuty i przełóż na talerz.
    2. Pokrój cebulę w piórka, a boczniaki i pomidory w paski, i wrzuć do garnka.
    3. Gdy cebula się zeszkli, wsyp quinoę i wlej bulion, na wierzchu ułóż golonki i gałązki świeżego rozmarynu.
    4. Duś ok. 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
    5. 3 minuty przed zakończeniem duszenia dorzuć szpinak i wymieszaj z kaszą. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

    Smacznego!

Tagi