Katalog przepisów

Indyk w galarecie

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Składniki:
  • 0,5 l klarownego bulionu drobiowego
  • 10 g żelatyny
  • ok. 400 g Polędwicy z indyka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soli i pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • ok 15 szt. suszonych moreli
  • 1 duża garść rodzynek
Pobierz pdf
  • Wykonanie

    Zapraszamy do zapoznania się z naszym sposobem na bulion z indyka,

    który świetnie sprawdzi się w tym przepisie!

    Aby uzyskać klarowny bulion, z zimnego bulionu usuń tłuszcz, a następnie przesącz go przez gazę albo gęste sito

    1. Składniki marynaty, czyli miód, sok z cytryny i rozmaryn, wymieszaj.
    2. Polędwicę z indyka posyp solą i pieprzem, włóż do foliowego rękawa; do rękawa wlej marynatę i włóż wiórki masła. Rękaw zamyknij. Tak przygotowane mięso włóż na przynajmniej jedną godzinę do lodówki.
    3. Polędwicę piecz w rękawie w 180˚C przez około 30 minut. Następnie, wyjmij mięso do całkowitego ostygnięcia.
    4. Dopraw bulion drobiowy do smaku solą i pieprzem; zagotowuj. Żelatynę rozpuść w gorącym bulionie. Odstaw do wystygnięcia.
    5. Przekrój morele na połówki.
    6. Morele i rodzynki zalej wrzątkiem, żeby trochę zmiękły. Przed wyłożeniem na półmisek osącz je z wody.
    7. Pokrój polędwicę z indyka na plastry 0,5-1 cm.
    8. Plastry polędwicy ułóż na półmisku, na każdym plastrze ułóż połówkę moreli, całość posyp rodzynkami; następnie powoli (ja robię to po łyżce) zalej stygnącą galaretą, do połowy wysokości plastra mięsa. Kiedy galareta na półmisku zacznie tężeć, dolej resztę zimnej galarety.
    9. Podaj skropione sokiem z cytryny.
    dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
    Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Inne przepisy