Katalog przepisów

Indyk z sosem z awokado, kolendry, limonki i jalapeño

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 600 g Fileta z piersi indyka
  • 80 ml sosu sojowego
  • 3 g kminu rzymskiego mielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe awokado hass
  • 2 limonki (sok + starta skórka)
  • 3 papryczki jalapeño
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 100 g jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Czas przygotowania przepisu nie uwzględnia marynowania mięsa.

    Wykonanie:

    1. Filet z indyka podziel na 4 porcje.
    2. Zmieszaj sos sojowy z wyciśniętym czosnkiem oraz kminem rzymskim, natrzyj mięso i marynuj przez całą noc.
    3. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180⁰C i piecz w naczyniu żaroodpornym natartym olejem pod przykryciem przez 20 minut i kolejne 20 minut bez.
    4. W międzyczasie zblenduj awokado z sokiem z limonki, świeżą kolendrą, jalapeño, solą i pieprzem.
    5. Upieczone kawałki fileta ułóż na ryżu i polej sosem.

    Smacznego!

Inne przepisy