Katalog przepisów

Medalioniki z indyka

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 400 g medalionów z indyka Samo Dobro
  • natka pietruszki wedle uznania
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1/3 szklanki pestek granatu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 2 marchewki
  • 1 nieduży bakłażan
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
    2. W misce wymieszaj 2 łyżki oleju z pieprzem cytrynowym, szczyptą soli i sosem Worcestershire.
    3. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć indyka.
    4. Kaszę pęczak zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.
    5. W kolejnej misce wymieszaj pozostały olej z przyprawą ras el hanout i dodaj pokrojoną marchewkę, cebulę i bakłażana.
    6. Warzywa wrzuć na blachę do piekarnika, a nad nimi umieść na kratce medalioniki z indyka.
    7. Piecz ok. 20 minut, obracając medalioniki po 10 minutach.
    8. Upieczone warzywa wymieszaj z kaszą, granatem i pokrojoną natką pietruszki, skrop cytryną. Na kaszy z warzywami ułóż pieczone medalioniki.

    Smacznego!

Tagi