Miska obfitości
-
Sposób przygotowania:
- Zmieszaj olej z sosem sojowym, sokiem z limonki, miodem, czosnkiem, solą i pieprzem. Do powstałej marynaty włóż pierś z indyka i marynuj przez ok 20 minut.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni lub 180 z termoobiegiem.
- Pierś wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez godzinę, a następnie bez przykrycia przez 15-20 minut, aż pierś zarumieni się.
- W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, pokrój awokado (od razu skrop sokiem z limonki lub cytryny) oraz paprykę, poszatkuj drobno kapustę, ugotuj groszek.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos orzechowy. (1/4 szklanki, masła orzechowego bez dodatków, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka sosu, sojowego, 1,5 łyżki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki płatków chilli, 1 starty ząbek czosnku,2 cm startego imbiru, 1 łyżeczka cukru lub zamiennika)
- Na ugotowanym ryżu (możesz skropić go octem ryżowym dla podkręcenia smaku) ułóż warzywa oraz pokrojoną pierś z indyka. Całość polej sosem orzechowym i posyp dodatkami.
Smacznego!