Katalog przepisów

Miska obfitości

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Sałatki
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Składniki:
  • 1 pierś z indyka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 limonka (sok)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej kapusty, poszatkowanej
  • 1 awokado
  • 1 szklanka ryżu czerwonego
  • 2 papryki ramiro
  • 200 g groszku zielonego świeżego lub mrożonego
  • 1/4 szklanki masła orzechowego bez dodatków
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 2 cm startego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru lub zamiennika
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie pokruszone orzeszki ziemne
  • opcjonalnie dymka lub kolendra
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Zmieszaj olej z sosem sojowym, sokiem z limonki, miodem, czosnkiem, solą i pieprzem. Do powstałej marynaty włóż pierś z indyka i marynuj przez ok 20 minut.
    2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni lub 180 z termoobiegiem.
    3. Pierś wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez godzinę, a następnie bez przykrycia przez 15-20 minut, aż pierś zarumieni się. 
    4. W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, pokrój awokado (od razu skrop sokiem z limonki lub cytryny) oraz paprykę, poszatkuj drobno kapustę, ugotuj groszek.
    5. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos orzechowy. (1/4 szklanki, masła orzechowego bez dodatków, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka sosu, sojowego, 1,5 łyżki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki płatków chilli, 1 starty ząbek czosnku,2 cm startego imbiru, 1 łyżeczka cukru lub zamiennika)
    6. Na ugotowanym ryżu (możesz skropić go octem ryżowym dla podkręcenia smaku) ułóż warzywa oraz pokrojoną pierś z indyka. Całość polej sosem orzechowym i posyp dodatkami.

    Smacznego!

Tagi