Katalog przepisów

Pasta primavera z indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 1 polędwiczka z indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 brokuła
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 cytryny (plastry)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 nieduża cukinia
  • 100 g groszku świeżego lub mrożonego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 4 łyżki oleju
  • 200 g ulubionego makaronu
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie świeża bazylia
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Sos sojowy wymieszaj z miodem, sokiem z połówki cytryny i pieprzem cytrynowym. W powstałej mieszance marynuj polędwiczkę przez noc w lodówce.
    2. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180 stopni i na rozgrzanym oleju podsmaż polędwiczkę przez 2 minuty z każdej strony. Wstaw do piekarnika na 30 minut.  
    3. W międzyczasie pokrój warzywa i cytrynę. Brokuła zblanszuj przez 2 minuty. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, czosnek, następnie papryki, cukinię.
    4. Dolej bulion i wsyp groszek zielony. Duś przez ok 7 minut, dodaj przekrojone na pół pomidorki i trochę odparuj. Zdejmij z palnika.
    5. Po 10 minutach dodaj śmietanę, sól oraz pieprz.
    6. W międzyczasie ugotuj makaron wedle instrukcji producenta.
    7. Warzywa wymieszaj z makaronem i ułóż plasterki pokrojonej polędwiczki, posyp parmezanem.

    Smacznego!