Tajskie klopsiki z indyka
-
Wykonanie:
- Mięso mielone z indyka zmieszaj z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem, startym imbirem i wiórkami kokosowymi.
- Dodaj panko, dopraw solą oraz pieprzem i uformuj klopsiki (ok. 13 sztuk).
- Na patelni roztop masło i obsmaż klopsiki przez 6 minut.
- Dodaj i zeszklij posiekaną cebulę.
- Dorzuć pastę curry oraz liście kaffiru i wymieszaj cały czas smażąc.
- Wlej mleczko kokosowe i sos rybny. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż arkusze papieru ryżowego 15 sekund każdy.
- Następnie awokado i ogórka pokrój w kostkę, dodaj posiekaną papryczkę jalapeno, skrop sokiem z limonki. Dopraw solą i płatkami chili.
- Na chrupiącym papierze ryżowym ułóż klopsiki w sosie curry, na wierzchu połóż salsę oraz ulubione zioła.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Klopsiki pieczone
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol -
Tajskie żółte curry z indykiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol