Katalog przepisów

Tajskie klopsiki z indyka

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 1 op. Mięsa z indyka na kotlety
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 g płatków chili
  • 1 limonka (sok)
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 ogórek
  • 1 awikado
  • 15 ml oleju
  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 20 ml sosu rybnego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 3 listki kaffiru
  • 20 g żółtej pasty curry
  • 1/2 cebuli
  • 10 g masła
  • 40 g panko
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 5 g startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Mięso mielone z indyka zmieszaj z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem, startym imbirem i wiórkami kokosowymi.
    2. Dodaj panko, dopraw solą oraz pieprzem i uformuj klopsiki (ok. 13 sztuk).
    3. Na patelni roztop masło i obsmaż klopsiki przez 6 minut.
    4. Dodaj i zeszklij posiekaną cebulę.
    5. Dorzuć pastę curry oraz liście kaffiru i wymieszaj cały czas smażąc.
    6. Wlej mleczko kokosowe i sos rybny. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
    7. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż arkusze papieru ryżowego 15 sekund każdy.
    8. Następnie awokado i ogórka pokrój w kostkę, dodaj posiekaną papryczkę jalapeno, skrop sokiem z limonki. Dopraw solą i płatkami chili.
    9. Na chrupiącym papierze ryżowym ułóż klopsiki w sosie curry, na wierzchu połóż salsę oraz ulubione zioła.

    Smacznego!

Inne przepisy