Katalog przepisów

Udziec z indyka a la ragu

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Składniki:
  • 1 kg mięsa z udźca indyka
  • 15 ml oleju
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 por (jasna część)
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 20 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Piekarnik nagrzej do 150⁰C stopni.
    2. Przesmaż mięso na oleju w żeliwnym garnku przez 10 minut na średnim ogniu.
    3. Następnie dodaj posiekane: marchewkę, cebulę, czosnek i pora, smaż i dorzuć przecier pomidorowy oraz puszkę pomidorów. Całość smaż 3 minuty na zwiększonym ogniu, cały czas mieszając.
    4. Zalej bulionem, dodaj gałązki rozmarynu, poczekaj aż gulasz zagotuje się. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 2,5 godz.
    5. Wyciągnij, odparuj przez 15 minut na małym ogniu.
    6. Poszarp mięso – powinno być kruche.
    7. Serwuj z ulubionym makaronem i tartym parmezanem.

    Smacznego!

Inne przepisy