Mięso udowe z indyka

Najwyższej jakości mięso udowe z indyka, bez kości.

Idealne do przygotowania pieczeni, gulaszu i wielu innych tradycyjnych dań.

Sposób na:  pyszne danie z udźca z indyka w sosie chrzanowo-śmietanowym.

Składniki:

  • białe wytrawne
  • wino 1 szklanka,
  • cebula 2 szt.
  • marchew 1 szt.
  • masło lub margaryna 2 łyżki
  • mięso z udźca indyka
  • 750 g Samo dobro Indykpol
  • mąka kukurydziana 2 łyżki
  • natka pietruszki
  • olej 1 łyżka
  • pieprz, sól
  • seler 1 pęczek
  • sos chrzanowy 2 łyżki
  • śmietana kremówka 2 łyżki.

Sposób przygotowania: Filety z udźca indyka opłukać i osuszyć, delikatnie przyprawić. Masło i olej rozgrzać na patelni i smażyć indyka, aż się zrumieni i zmięknie (6-8 minut na każdej ze stron). Mięso zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć delikatnie przez ok. 5 minut, aż lekko zbrązowieje i zmięknie. Usunąć z patelni tłuszcz, dodać seler, wino, marchew i doprowadzić do wrzenia. Dodać sos chrzanowy i ponownie włożyć indyka. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką kukurydzianą i dodać do sosu. Ponownie doprowadzić do wrzenia zmniejszyć ogień i gotować, aż zgęstnieje.

  • Wartość odżywcza w 100 g produktu
    Posiłek:
    obiad, kolacje
    Temperatura przechowywania:
    od 0 do 4°C
  • Indeks: 9134331

    Marka: Indykpol

    Grupa produktowa: Mięsa świeże

    Grupa asortymentowa:  Samo dobro

     

    Samo dobro to linia świeżych, najwyższej jakości mięs z indyka, wstępnie pokrojonych, przez co szybkich do przygotowania.

    Estetyczne opakowanie z oznaczonym producentem oraz terminem przydatności.

    Idealne do lady samoobsługowej. 

    Opakowanie jednostkowe: MAP

    Opakowanie zbiorcze: