Katalog przepisów

Zielona lasagne z indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 1 op. Mięsa z indyka na kotlety
  • 50 g parmezanu
  • 300 g mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 500 ml mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 2 garści liści baby szpinaku
  • 200 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 1 por (biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Na odrobinie oleju podsmaż mielonego indyka z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.
    2. Na maśle przesmaż pora, groszek i szpinak.
    3. W osobnym garnuszku przygotuj beszamel: masło + mąka + mleko, doprawione gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Połącz sos z warzywami.
    4. W niedużym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy: beszamel z warzywami, płaty ciasta, mięso z indyka, beszamel z warzywami i startą mozzarellę. Powtarzaj do wyczerpania składników. Na wierzchu połóż warstwę beszamelu z warzywami, posyp mozzarellą, parmezanem i oregano.
    5. Piecz w 180°C przez około 35-40 minut, aż ser się pięknie zapiecze.
    6. Po wyjęciu daj lasagne 5 minut odpocząć przed krojeniem.

    Smacznego!

Inne przepisy