Zdrowie i uroda

COVID-19 a witamina D

13-10-2020

COVID-19 a witamina D

Najnowsze badania wskazują, że istnieje związek pomiędzy poziomem witaminy D w organizmie a przebiegiem choroby COVID-19.

Witamina D jest nam potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia oraz do właściwej pracy układu odpornościowego. Jej niedobór stanowi czynnik ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i niektórych nowotworów oraz może prowadzić do problemów z płodnością.

Naukowcy już jakiś czas temu wykazali, że istnieje związek pomiędzy małą ilością witaminy D w organizmie, a zapadaniem na ciężko przechodzone choroby górnych dróg oddechowych. Ma to związek z faktem, że witamina D wpływa na białe krwinki i nie pozwala na rozwinięcie się ostrego stanu zapalnego. Natomiast wirus SARS-CoV-2 między innymi nasila stany zapalne w organizmie. Niestety niedobór witaminy D jest bardzo powszechny. Praktycznie nie jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowania na nią wraz z dietą, stąd, zwłaszcza w okresie jesiennozimowym, ale tak naprawdę niemal przez cały rok, konieczna jest suplementacja tej witaminy. Należy podkreślić, że istnieją pojedyncze osoby mające naturalnie wysoki poziom witaminy D i one stanowczo nie powinny przyjmować jej dodatkowo. Zatem zanim rozpoczniemy przyjmowanie preparatów zawierających witaminę D, należy zbadać jej poziom w organizmie.

Potwierdzenie tezy mówiącej, że istnieje zależność pomiędzy niedoborami witaminy D a ciężkim przechodzeniem COVID-19 znaleźć można w najnowszych badaniach* (aczkolwiek sami badacze podkreślają, że ich badania wymagają kontynuacji). Wysoki wskaźnik śmiertelności z powodu COVID-19 odnotowano m.in. w Hiszpanii oraz we Włoszech. Okazało się, że te kraje mają niższy średni poziom witaminy D od na przykład państw znajdujących się w Europie Północnej. Na pierwszy rzut oka coś w tych badaniach „zgrzyta”. Przecież wiadomo, że witamina D produkowana jest w skórze człowieka pod wpływem promieni słonecznych, a z całą pewnością Hiszpanie mają więcej słońca niż chociażby Szwedzi. Okazuje się jednak, że osoby, zwłaszcza starsze, mieszkające na południu Europy raczej nie wystawiają się bezpośrednio na silne promieniowanie słoneczne, a poza tym ich ciemniejsza karnacja zmniejsza naturalną produkcję witaminy D w organizmie. W państwach takich jak na przykład Szwecja suplementacja witaminy D jest powszechna.

Niewątpliwie warto zwrócić uwagę na naszą dietę pod kątem zawartości witaminy D (link do artykułu), a przede wszystkim rozważyć jej suplementację. Witamina D nie obroni co prawda przed zarażeniem COVID-19, ale może obniżyć ryzyko śmierci oraz zmniejszyć powikłania po chorobie.

*https://www.tcd.ie/news_events/articles/association-between-vitamin-d-levels-and-mortality-from-covid-19/

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności