Zdrowie i uroda

Stłuszczenie wątroby

05-02-2020

Wątroba to niezwykle ważny organ. Zajmuje się ona gospodarką cukrową, produkuje żółć, odtruwa organizm. Kiedy dochodzi do jej stłuszczenia, organizm daje nam jednoznaczny sygnał, że musimy coś zmienić w naszym sposobie życia.

Stłuszczenie wątroby – jak je rozpoznać?

Sami nie jesteśmy w stanie zdiagnozować u siebie stłuszczenia wątroby. W tym celu należy zrobić USG. We krwi można też oznaczyć próby wątrobowe, niewłaściwy wynik będzie świadczył o uszkodzeniu komórek wątroby.

Stłuszczenie wątroby – przyczyny

Przeważnie do stłuszczenia wątroby dochodzi w wyniku stosowania niewłaściwej diety (bogatej w tłuszcze nasycone i cukry, a zwłaszcza w wysokofruktozowy syrop kukurydziany HFCS), połączonej z siedzącym trybem życia.

Przy podejrzeniu stłuszczenia wątroby lekarz przeprowadza również wywiad pod kątem stosowanych leków i używek oraz zleca badania odnośnie wykrycia obecności ewentualnych wirusów, zaburzeń lipidowych, cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego, ponieważ to wszystko może szkodzić wątrobie.

Stłuszczenie wątroby – skutki

W wyniku długotrwałego zalegania w wątrobie kropelek tłuszczu, może wytworzyć się w niej przewlekły stan zapalny. Stan ten powoduje utlenianie tłuszczu do niezwykle aktywnych form, które zaczynają niszczyć wątrobę. W konsekwencji zachodzących procesów, z czasem, może dojść do marskości wątroby, a to oznacza, że wątroba nie będzie wypełniała swoich zadań.

Stłuszczenie wątroby – leczenie 

Nie ma lekarstwa na stłuszczenie wątroby, aczkolwiek, na szczęście, jest ono odwracalne. Można z nim walczyć z pomocą diety i zmiany stylu życia.

W leczeniu stłuszczenia wątroby niezwykle istotne są:

  • Znaczące ograniczenie w codziennej diecie produktów bogatych w cukry proste i tłuszcz (zwłaszcza nasycone kwasy tłuszczowe), chodzi tu przede wszystkim o: wyroby cukiernicze, tłuste mięsa, żywność zawierającą syrop glukozowo-fruktozowy; Tłuszczu nie możemy całkowicie wykluczyć z diety, ale jemy go w najlepszej jakości (m.in. oliwę z pierwszego tłoczenia, olej lniany, awokado) i w umiarkowanych ilościach.
  • Jedzenie dużej ilości warzyw i (mniej) owoców – w każdym posiłku powinny one stanowić około ¾ talerza.
  • Wprowadzenie do swojego rozkładu dnia codziennej, regularnej, trwającej od 30 do 45 minut, aktywności fizycznej. Najlepiej, aby była to umiarkowana aktywność fizyczna, prowadząca do lekkiego zmęczenia. Poleca się jazdę rowerem, spacery w szybkim tempie, pływanie.
  • Zrzucenie nadprogramowych kilogramów, najlepiej pod kontrolą dietetyka; wykluczone są wszystkie restrykcyjne diety odchudzające.

Co ciekawe, uważa się również, że na wątrobę korzystnie oddziałuje kawa, pita w ilości 2-3 filiżanek dziennie.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności