Katalog przepisów

Croque Monsieur z Bianką

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Składniki:
  • 50 g wędliny z indyka Bianka
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 listki szałwii
  • 10 g musztardy dijon lub innej ulubionej
  • 40 g tartego sera emmental lub gruyere
  • 20 g tartego parmezanu
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 90 ml mleka
  • 10 g mąki
  • 20 g masła + 5 g
  • 2 kromki mlecznego chleba kanapkowego
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Nagrzej piekarnik do 220⁰C.
    2. Na patelni roztop 20 g masła i zmieszaj z mąką, by uzyskać złocistą zasmażkę.
    3. Dolej mleka, zetrzyj gałkę muszkatołową i dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji beszamelu. Zdejmij z ognia.
    4. Na tarce zetrzyj sery.
    5. Posmaruj jedną kromkę masłem i ułóż ją posmarowaną stroną na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    6. Wierzch posmaruj grubą warstwą beszamelu i dodaj kolejno: tarte sery, plastry Bianki, musztardę, ponownie starty ser i zamknij drugą kromką posmarowaną beszamelem z obydwu stron.
    7. Posyp pozostałym serem i ułóż na wierzchu listki szałwii.
    8. Piecz około 7 minut. 

    Smacznego!

Inne przepisy