Katalog przepisów

Eskalopki z Indyka

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżki curry
  • 1 puszka pomidorów
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szt. dużej czerwonej cebuli
  • 1 op. Fileta z piersi indyka Samo dobro
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków kolendry lub pietruszki
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 100 g groszku cukrowego
Pobierz pdf
  • WYKONANIE:

    1. Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie plastry i rozgnieć je nożem przez papier pergaminowy.
    2. Posól mięso i krótko podsmaż na patelni z małą ilością oliwy z oliwek.
    3. Zdejmij z patelni podsmażone mięso, dodaj trochę oliwy i podsmaż posiekaną czerwoną cebulę, dodając kolejno przyprawy: curry, kurkumę i imbir. Na końcu dodaj pomidory wraz z ich sosem.
    4. Po lekkim podwyższeniu temperatury dodaj mleko kokosowe, a na końcu dołóż eskalopki i obracaj je co jakiś czas. Dopraw pieprzem i duś pod przykryciem ok. 8 minut.
    5. Na osobnej patelni upraż orzechy nerkowca, a potem drobno je pokrój.
    6. Zblanszuj groszek cukrowy i dodaj go do duszących się eskalopek.
    7. Eskalopki możesz podać np. z ryżem i dowolnymi warzywami. Przed podaniem posyp danie pokrojonymi orzechami nerkowca i udekoruj listkami kolendry lub pietruszki.

    SMACZNEGO!

Inne przepisy