Katalog przepisów

Gulasz z indyka

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 50 min
Składniki:
  • 400 g Mięsa z uda indyka na gulasz
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżki ziaren ziela angielskiego
  • liście świeżej szałwii
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 biała średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Marchewkę i ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kosteczkę lub dowolnie.
    2. W garnku, na niewielkim ogniu, rozpuść masło i wrzuć gulaszowe mięso z indyka. Po lekkim zarumienieniu się mięsa dorzuć posiekaną cebulę, a następnie czosnek i podsmaż jeszcze ok 1,5 minuty.
    3. Po tym czasie dosyp mąkę i dokładnie obtocz mięso w mące, dbając by się nie przypaliło. Po uzyskaniu lekkiej zasmażki dolej bulion i wymieszaj. Dodaj pół garści liści szałwii oraz ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut.
    4. Następnie dodaj marchewkę oraz ziemniaki i gotuj przez kolejne 15 minut.
    5. Serwuj z kluskami lub z kaszą.

    Smacznego!