Katalog przepisów

Indyk w panierce na ostro

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 4 Sznycle z fileta z piersi indyka
  • 1/3 szklanki maki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka do tostów
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 8 kromek maślanego chleba tostowego
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 3 łyżki ostrego sosu, np. Frank’s lub tabasco
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 1 łyżeczki cayenne
  • 1/2 słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Sznycle z indyka lekko rozbij.
    2. W miseczce zmieszaj mąkę̨ kukurydzianą z wodą do uzyskania gęstej zawiesiny.
    3. W osobnej misce zmieszaj mąkę̨ pszenną z przyprawami.
    4. Sznycle najpierw zanurz w zawiesinie kukurydzianej, a następnie obtocz w mące z przyprawami, mocno zagniatając.
    5. Nagrzej piekarnik do 200°C z naczyniem żaroodpornym w środku. Po nagrzaniu włóż masło do naczynia, i na roztopionym maśle ułóż indyka. Piecz po 12 minut z każdej strony.
    6. W tym czasie rozpuść masło w kąpieli wodnej i zmieszaj z pozostałymi składnikami na sos.
    7. Na patelni rozgrzej pozostałe masło i podsmaż̇ z każdej strony kromki tostów.
    8. Po wyjęciu indyka z piekarnika, zmocz go w ostrym sosie i ułóż go między dwoma kromkami pieczywa tostowego wraz z liściem sałaty (opcjonalnie). Uważaj na ostry sos!

    Smacznego!

Tagi

Inne przepisy