Katalog przepisów

Kanapka z szarpanym indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Przekąski
Trudność: Trudny
Czas przygotowania: ok. 3,5 godz.
Składniki:
  • 1 op. Podudzia z indyka Samo Dobro
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 szt. pieczonej papryki ramiro
  • 2 garści roszponki
  • 2 szt. dużych ciabatek
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól i Pieprz do smaku
  • 4 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka miodu
Pobierz pdf
  • Wykonanie

    1. Podudzia z indyka zamarynuj przez noc w zalewie przygotowanej z miodu, kurkumy, mielonej kolendry, pieprzu cayenne i szczypty soli i pieprzu z olejem.
    2. Zamarynowane mięso wraz z dwoma ząbkami czosnku i gałązką świeżego tymianku ułóż na kawałku folii aluminiowej, wystarczająco dużym, by móc go szczelnie zawinąć wokół mięsa.
    3. Grilluj przez 3 godziny lub piecz w piekarniku w 180 stopniach.
    4. Na 15 minut przed upływem czasu, dorzuć na grilla przekrojoną na pół paprykę.
    5. Po wyjęciu z folii, indyk powinien być lekko wilgotny, a włókna mięsa powinny łatwo odchodzić od kości (np. przy pomocy widelca). 
    6. Mięso „poszarp” na małe kawałki.
    7. Wymieszaj składniki na sos czosnkowy (jogurt grecki, 2 wyciśniętę ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz)
    8. Ciabatki przekrój na pół i posmaruj sosem czosnkowym.
    9. Następnie ułóż na nich mięso, roszponkę i połówki grillowanej papryki.

    SMACZNEGO!

Tagi

Inne przepisy