Katalog przepisów

Rolada z indyka z figami

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 600-700 g udźca z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 g majeranku
  • 1 g chili
  • 1 g kurkumy
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • 10 gałązek tymianku
  • 2 świeże figi
  • 20 ml oleju rzepakowego + 20 ml do marynaty
  • 100 g koziego sera
  • 60 g szynki serrano
  • 2 łyżki dżemu figowego
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Czas przygotowania przepisu nie uwzględnia marynowania mięsa.

    Wykonanie:

    1. Dzień wcześniej przygotuj marynatę: zmieszaj w misce olej z gałką, kurkumą, majerankiem, chili, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Zamarynuj mięso i zostaw w lodówce na noc.
    2. Rozgrzej piekarnik do 200⁰C.
    3. Rozłóż udziec z indyka, osusz ręcznikiem papierowym z marynaty i nałóż warstwami dżem figowy, serrano, tymianek i ser kozi. Zwiń mięso ciasno wzdłuż i użyj sznurka rzeźnickiego do związania co 2,5 cm.
    4. Dopraw solą i pieprzem.
    5. Na dużej patelni żaroodpornej na średnio-wysokim ogniu rozgrzej olej i obsmaż mięso przez 1 minutę z każdej strony.
    6. Piecz roladę przez 1 godz. lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 70°C.
    7. Przełóż upieczone mięso na deskę do krojenia i przykryj folią. Usuń sznurek i pokrój roladę na plastry o grubości około 1,5 cm. Udekoruj świeżym tymiankiem i pokrojonymi figami.

    Smacznego!

Inne przepisy