Rolada z indyka z figami
-
Czas przygotowania przepisu nie uwzględnia marynowania mięsa. Wykonanie:
- Dzień wcześniej przygotuj marynatę: zmieszaj w misce olej z gałką, kurkumą, majerankiem, chili, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Zamarynuj mięso i zostaw w lodówce na noc.
- Rozgrzej piekarnik do 200⁰C.
- Rozłóż udziec z indyka, osusz ręcznikiem papierowym z marynaty i nałóż warstwami dżem figowy, serrano, tymianek i ser kozi. Zwiń mięso ciasno wzdłuż i użyj sznurka rzeźnickiego do związania co 2,5 cm.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Na dużej patelni żaroodpornej na średnio-wysokim ogniu rozgrzej olej i obsmaż mięso przez 1 minutę z każdej strony.
- Piecz roladę przez 1 godz. lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 70°C.
- Przełóż upieczone mięso na deskę do krojenia i przykryj folią. Usuń sznurek i pokrój roladę na plastry o grubości około 1,5 cm. Udekoruj świeżym tymiankiem i pokrojonymi figami.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Rolada z indyka z suszonymi owocami
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 3,5 godz.
Autor: indykpol -
Rolada z mięsa z piersi indyka
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol