Katalog przepisów

Sałatka z indyka w stylu tajskim

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Sałatki
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 25 min
Składniki:
  • 400 g sznycli z indyka
  • 1 szt. kapusty pekińskiej
  • 1 szt. długiego ogórka
  • 2 szt. dużych marchewek
  • 1 łyżka suszonego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki przegotowanej wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 szczypta papryki słodkiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Składniki na 4 osoby.

    Sos z orzechów ziemnych jest sycący, więc takie danie spokojnie można zjeść na kolację.

    Wykonanie

    1. Sznycle indyka usmaż na patelni grillowej, kiedy przestygną, pokrój je w paski.
    2. Marchewki obierz, pokrój w cienkie słupki. Ogórek również należy pokroić w słupki.
    3. Posiekaj kapustę pekińską.
    4. Wymieszaj składniki sosu: masło orzechowe (zawierające 100% orzechów ziemnych, w sklepie można też spotkać się z nazwą „pasta orzechowa”), miód, sos sojowy, ocet ryżowy, przegotowana woda, suszony imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę.
    5. Warzywa ułóż na dużym talerzu, posyp je orzeszkami i polej sosem.

    SMACZNEGO!

Inne przepisy