Katalog przepisów

Sałatka z indyka i winogron z wędzoną papryką

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Sałatki
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 750 g fileta z piersi indyka
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 szklanki ciemnych winogron
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3/4 szklanki orzechów laskowych
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
Pobierz pdf
  • Składniki na 4-6 osób.

    Sałatka jest sycąca, spokojnie może stanowić samodzielną kolację, lub możemy ją wziąć jako lunchbox do pracy. Nie pomijajcie wędzonej papryki, fantastycznie podkręca smak sałatki.

    WYKONANIE:

    1. Pierś z indyka posyp z każdej strony szałwią i ułóż na niej wiórki masła. Piecz w rękawie w 180˚C przez 45 minut.
    2. Orzechy upraż na patelni i lekko posiekaj.
    3. Szczypiorek umyj i posiekaj.
    4. Winogrona umyj i przekrój na połówki.
    5. Składniki sosu (majonez, jogurt grecki,musztarda Dijon, sok z limonki, koniecznie wędzona papryka) wymieszaj ze sobą.
    6. Upieczoną pierś pokrój na kawałki, mniej więcej zbliżone wielkością do winogron.
    7. Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj razem z sosem.

    SMACZNEGO!

     

Inne przepisy