Katalog przepisów

Sałatka z udźca indyka i czerwonej kapusty

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Sałatki
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 25 min
Składniki:
  • ok. 500 g ugotowanego podudzia z indyka
  • 1 szt. czerwonej kapusty
  • 2 szt. dużej marchewki
  • 1 szt. dużego jabłka
  • ok. 10 listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
Pobierz pdf
  • Składniki na 4 osoby.

    Czerwona kapusta zawiera niewiele kalorii, więc tym razem, można sobie pozwolić na sos oparty tylko o majonez. Modra kapusta to świetne źródło przeciwutleniaczy, pozwoli nam więc skuteczniej walczyć o młody wygląd.

    Wykonanie:

    1. Kapustę (wystarczy jedna mała główka, lub ½ dużej) posiekaj i lekko zgnieć, żeby delikatnie puściła sok i nieco zmiękła.
    2. Ugotowane  (np. z rosołu, bulionu) mięso z udźca oddziel od kości i poszarp na kawałki.
    3. Marchew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    4. Posiekaj bazylię.
    5. Składniki sosu (majonez, sok z cytryny, oliwa, mielona kolendra, opcjonalnie brązowy cukier) wymieszaj ze sobą , a następnie mieszamy razem z pozostałymi składnikami sałatki.

    SMACZNEGO!

Inne przepisy